Praktische hulp in en om huis
Zoek je iemand die klusjes in en om huis kan uitvoeren, die je kan helpen met de boodschappen, met formulieren? Of om gewoon gezellig een bakkie mee te drinken? Wij helpen je te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Hier vind je meer informatie.
Heb je een andere vraag, bijvoorbeeld over Wmo-indicaties of -aanvragen? Hier vind je meer informatie.
Vragen en antwoorden
Vraag en antwoord
Hoe regelen we hulp voor onze buurvrouw met dementie?
Met vragen over dementie ga je als eerste naar de huisarts. De huisarts kan de diagnose vaststellen. Na de diagnose blijft de huisarts het eerste aanspreekpunt. Ook voor klachten die samenhangen met dementie. Soms verwijst de huisarts door naar een specialist. Of regelt dat een specialist ouderengeneeskunde thuis komt.
- Heb jij of iemand in jouw omgeving de diagnose dementie gekregen? Bekijk op de website van de Rijksoverheid waar je terecht kunt voor zorg en ondersteuning.
- Op dementie.nl vind je tips en advies over hoe je kunt omgaan met dementie. Als het jezelf treft, een dierbaar persoon of iemand in je buurt.
- Wil je telefonisch met iemand praten? Bel dan gratis de DementieLijn: telefoonnummer 0800 5088. Dit nummer is 7 dagen per week bereikbaar van 9:00 tot 23:00 uur.
- Informatieboekje Mantelzorg bij dementie
Dit boekje is speciaal voor mensen die dicht naast de persoon met dementie staan. Het staat vol praktische informatie, mooie verhalen en bruikbare tips. Je kunt het hier downloaden. Wil je een papieren boekje ontvangen? Mail dan naar info@bredamantelzorg.nl of bel 076 750 32 00.
Vraag en antwoord
Waar vind ik tips over alleen wonen?
Wist je dat één op de drie 75-plussers alleen woont? Dat brengt allerlei uitdagingen met zich mee. Je moet veel zelf regelen. Dat geldt voor praktische dingen, zoals klusjes en geldzaken. Maar ook voor ontspanning en sociaal contact. Soms gaat dat bijna vanzelf, maar het kan ook lastiger zijn.
Daarom organiseren we de campagne Later is Nu. Er zijn elk jaar in drie Bredase wijken gratis bijeenkomsten voor 65-plussers. Eén van de thema’s is: ‘Wonen in je eentje’. En natuurlijk is er bij álle bijeenkomsten ruimte voor het goede gesprek tussen leeftijdsgenoten. Veel bezoekers komen alleen, dus er is altijd wel iemand om bij aan te schuiven!
Voor meer informatie en aanmelden ga naar: www.laterisnubreda.nl
Ben jij huisarts? En maak je je zorgen om iemand die je praktijk vaak bezoekt, maar waar geen duidelijk medische oorzaak is? Denk dan eens aan contact met een maatschappelijk werker van Zorg voor elkaar Breda in je eigen wijk. Ken je (nog) geen maatschappelijk werker? Bel dan naar Zorg voor elkaar Breda.
Vraag en antwoord
Waar vind ik iemand die me naar het ziekenhuis kan begeleiden?
Kun je niet alleen naar het ziekenhuis en heb je geen andere mogelijkheid voor vervoer? Is de deeltaxi ook niet mogelijk? AutoMaatje is dan misschien een mogelijkheid.
Is zelf regelen lastig en kun je geen beroep doen op vervoer met indicatie (deeltaxi) of het OV? AutoMaatje/vervoer richt zich op mensen die geen alternatief en een laag inkomen hebben. Heb je begeleiding thuis van een andere organisatie dan maatschappelijk werk? Dan kun je geen beroep doen op AutoMaatje. De begeleiding moet dan zelf een oplossing zoeken.
Tegen een kleine onkostenvergoeding rijden vrijwilligers uit de buurt je met hun eigen auto. Heb je vervoer nodig? Neem dan contact op met Zorg voor elkaar Breda: (076) 525 15 15. We bekijken dan samen of jij voor AutoMaatje in aanmerking komt. Doe dit tijdig, minimaal drie dagen van tevoren, want het is niet altijd beschikbaar. Waar nodig en mogelijk zoeken wij een vrijwilliger uit de groep chauffeurs die je op het door jou gewenste tijdstip kan rijden. We bellen je terug als er een chauffeur beschikbaar is en geven de verwachte kosten. De vergoeding is € 0,35 per km, berekend vanaf het huis van de chauffeur. Met een BredaPas is het € 0,20 per km.
Op het afgesproken moment staat de vrijwilliger voor de deur. Bij een kort uitje zal deze vaak bij je blijven. Als er veel tijd zit tussen de heen- en terugrit, spreek je met elkaar af wanneer hij of zij weer klaarstaat voor de terugreis. Je betaalt de vergoeding rechtstreeks aan de vrijwilliger, plus de eventuele parkeerkosten.
Vraag en antwoord
Waar kan ik terecht met vragen over afval, grofvuil en zwerfvuil?
- De verschillende soorten containers van De Gemeente Breda vind je op hun website.
- De afvalkalender laat zien wanneer huisvuil wordt opgehaald.
- Grofvuil kun je zelf weg brengen of laten ophalen.
- Heb je last van zwerfvuil, stank en geluidsoverlast? Dit kun je melden bij het meldpunt van de Gemeente Breda.
- Huur je een woning en heb je een klacht? Dan kun je dit melden bij de woningcorporatie.
Wil je liever iemand spreken en/of zien? Je kunt altijd contact met ons opnemen.
Vraag en antwoord
Wie kan mij helpen met mijn boodschappen?
Is het lastig om zelf boodschappen te doen? Misschien woont er iemand in de buurt om dit samen mee te doen. Je kunt ook je boodschappen thuis laten bezorgen.
Als het niet met familie of met mensen uit je omgeving lukt, kan een vrijwilliger van praktische hulp soms helpen.
Wil je liever iemand spreken en/of zien? Je kunt altijd contact met ons opnemen.
Vraag en antwoord
Hoe kan ik veilig thuis blijven wonen als ik ouder word?
Wat als je in je woning wilt blijven wonen, maar de woning niet meer voldoet aan wat jij nodig hebt? Bijvoorbeeld omdat je slechter ter been wordt. Soms is er nog van alles mogelijk, bijvoorbeeld door een aanpassing aan je woning. Waar krijg je advies? Met Zorg voor elkaar Breda worden woonscans en bijeenkomsten georganiseerd:
- Wonen met Gemak kan een woonscan uitvoeren bij je thuis: een woonadviseur loopt dan met jou door jouw woning. Hij geeft advies over obstakels in en om je huis.
- Later is Nu organiseert diverse bijeenkomsten. Alle bijeenkomsten worden verzorgd door een deskundige. Er is altijd ruimte voor het onderlinge gesprek en ervaringen . Omdat ze het belangrijk vinden dat buurtgenoten elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen. De bijeenkomsten zijn daarom klein van opzet. In welke wijk de campagne actief is, kun je lezen op de website.
Babbeltrucs, brandveiligheid en digitale veiligheid komen ook aan de orde in bijeenkomsten van Later is Nu. - Wil je liever iemand van Zorg voor elkaar Breda spreken en/of zien om te kijken wat er nog meer mogelijk is? Je kunt altijd contact met ons opnemen.
Vraag en antwoord
Hoe regel ik een aanpassing in mijn woning?
Soms zijn aanpassingen in huis nodig om er zelfstandig te kunnen blijven wonen. Kleine aanpassingen zijn bijvoorbeeld een douchezitje of het verwijderen van drempels. Grotere aanpassingen zijn een traplift of een aangepast keukenblok.
Voor een aantal aanpassingen is een WMO beschikking nodig.
Neem hiervoor contact met ons op.
Later is Nu organiseert elk jaar een serie bijeenkomsten. Alle bijeenkomsten worden verzorgd door een Bredase specialist. En er is altijd ruimte voor het onderlinge gesprek. Want we vinden het belangrijk dat buurtgenoten elkaar ontmoeten, elkaar (leren) kennen en ervaringen uitwisselen. De bijeenkomsten zijn daarom klein van opzet. In welke wijk de campagne actief is, kun je lezen op de website.
Wil je liever iemand spreken en/of zien? Je kunt altijd contact met ons opnemen of naar een spreekuur of wijkcentrum bij jou in de buurt gaan.
Vraag en antwoord
Wie helpt met klusjes in mijn woning en/of tuin?
Wil je graag zelf klussen in je woning en/of tuin? Op de website klustips.nl staan tips. Vraag jezelf eerst af wat je wel nog zelf kunt doen.
Als dat niet lukt:
- Vraag aan familie, vrienden of kennissen of zij je kunnen helpen.
- Er zijn diverse klusbedrijven in Breda. Kijk bijvoorbeeld op Thebe extra. Als je lid bent van Thebe kun je korting krijgen.
- Ook kun je hulp vragen van Stichting Hip, Buurtkracht en Vrijwillige hulpdienst Bavel en Ulvenhout. Zij hebben vrijwilligers die je misschien verder kunnen helpen.
- Gaat het om een klein klusje en heb je niemand in je omgeving die je kan helpen? Dan kan een vrijwilliger van Zorg voor elkaar Breda soms helpen. Deze vrijwilligers doen geen tuinonderhoud! Neem contact met ons op.
Vraag en antwoord
Hoe regel ik een rolstoel of ander hulpmiddel?
- Bij de thuiszorgwinkels in Breda (MediPlus of Medipoint) kun je diverse hulpmiddelen huren voor een half jaar. Dit kost niks, want je bent hiervoor verzekerd in je basisverzekering.
- Heb je hulpmiddelen voor langere tijd nodig? Je kunt altijd contact met ons opnemen of naar een spreekuur of wijkcentrum bij jou in de buurt gaan.
Vraag en antwoord
Wie kan mij helpen met mijn huishouden?
Vraag jezelf eerst af wat je wel nog zelf kunt doen. Voor wat er niet lukt:
- Vraag aan familie, vrienden of kennissen of zij je kunnen helpen.
- Particuliere huishoudelijke hulp kan ook een goede oplossing zijn.
- Op de Hulpmiddelenwijzer staan tips waarmee je het huishouden makkelijker maakt.
- Op de website van de gemeente Breda vind je meer tips en handige linkjes.
- Is dit geen oplossing voor je hulpvraag? Neem dan contact met ons op.
Vraag en antwoord
Hoe regel ik een personenalarm?
Ben je bang om te vallen en niet meer overeind te kunnen komen? Voel je je niet altijd meer veilig in huis? Met een personenalarm je anderen waarschuwen als iets aan de hand is. Personenalarmering werkt met een kleine zender, die je bij je draagt. Met een druk op de alarmknop heb je direct contact met een zelfgekozen persoon of een zorgcentrale.
- Er zijn verschillende aanbieders van personenalarmering. Bijvoorbeeld Thebe . Een overzicht van aanbieders en prijzen staat op de website van Alleszelf.nl.
- Op de website van de Rijksoverheid kun je lezen wanneer je kosten voor een personenalarmering vergoed krijgt.
Wil je liever iemand spreken en/of zien? Je kunt altijd contact met ons opnemen.
Vraag en antwoord
Wie kan mij helpen met mijn belastingaangifte?
- Kijk dan op de site van de Belastingdienst.
- Kom je er zelf niet uit en kun je geen hulp betalen?Je kunt altijd contact met ons opnemen of naar een inlooppunt bij jou in de buurt gaan.
Vraag en antwoord
Ik zoek vervoer en eventueel begeleiding daarbij
Als je niet meer zo mobiel bent, word je wereld snel kleiner. Zo kun je makkelijk in een isolement raken.
AutoMaatje is misschien een mogelijkheid. Is zelf regelen lastig en kun je geen beroep doen op vervoer met indicatie (deeltaxi) of het OV? AutoMaatje is voor mensen die geen alternatief en een lager inkomen hebben.
Wil je liever iemand spreken? Je kunt altijd contact met ons opnemen.
Verhalen
Hoe regelen we hulp voor onze dementerende buurvrouw?*
‘Vorig jaar zijn mijn vrouw Annette en ik verhuisd naar Prinsenbeek. We zijn heel blij met onze woning. Toch waren we al snel minder blij met de overwoekerde tuin van de buurvrouw. Het afval in de tuin veroorzaakte onder andere ongedierte in onze tuin. Niet veilig voor ons zoontje. We wisten niet waar we melding konden doen, dus belden we met Zorg voor elkaar Breda. Daar vroegen ze me al snel: ‘Heb je je nieuwe buurvrouw al gevraagd waarom haar tuin zo overwoekerd is?’
Ik durf nu makkelijker hulp te vragen
Ik zorg voor mijn man. Hij heeft de ziekte van Parkinson en heeft steeds meer hulp nodig. Bijvoorbeeld bij het aankleden en wassen. Maar ook veel regel- en denkwerk heb ik van hem moeten overnemen. Door alle zorgen en extra taken, raakte ik helemaal uit evenwicht. Ik wilde thuiszorg inzetten, omdat ik het zelf niet meer redde.
– Ria
Bekijk alle vragen over
-
Geld en regelzaken
Heb je geldzorgen? Dreigen er schulden? Heb je hulp nodig bij het aanvragen van toeslagen of andere regelzaken? -
Gezin en relaties
Heb je een vraag over opvoeden, opgroeien of over relaties? -
Gezondheid en zorg
Waar vind je in Breda prikposten? Wat als je thuis zorg nodig hebt of je een (Wmo-)indicatie nodig hebt voor een verpleeghuis? -
Ontmoeting
Voel je je weleens eenzaam en zoek je contact? Wil je weten welke activiteiten er in jouw buurt georganiseerd worden? -
Praktische hulp in en om huis
Zoek je iemand die klusjes in en om huis kan uitvoeren, die je kan helpen met de boodschappen, met formulieren? Of om gewoon gezellig een bakkie mee te drinken? -
Vervoer
Heb je vervoer met begeleiding nodig? Zoek je iemand die je af en toe hierbij kan helpen? -
Wonen
Hoe regel je aanpassingen aan je woning zodat je bij ziekte, een beperking of als je ouder wordt thuis kunt blijven wonen? Heb je daar altijd een Wmo indicatie voor nodig?