Ontmoeting

Voel je je weleens eenzaam en zoek je contact? Wil je weten welke activiteiten er in jouw buurt georganiseerd worden? Hoe je aan vrijwilligerswerk komt? Of hoe je met een beperking toch op vakantie kunt? Vaak kun je meer voor elkaar betekenen dan je denkt. Samen met ons kijk je wat jij prettig vindt en welke stappen jij wilt maken. En zo nodig helpen we je daarbij.

Vraag en antwoord

Waar vind ik een wandelmaatje?

Iedereen heeft weleens behoefte aan gezelschap. Hoe vind je iemand om mee te praten en wandelen?

 • Op de website Pluseen vind je tips en informatie.
 • Bij Breda Wandelt wandel je samen met anderen in en rondom Breda. Je sluit aan wanneer het jou uitkomt.
 • Bij NMLK (Nieuwe Mensen Leren Kennen) organiseren deelnemers zelf activiteiten. Je onderneemt dingen met mensen met dezelfde interesses. Zo leer je makkelijker andere mensen kennen.
 • Ook Breda Actief kan je helpen met het vinden van een wandelmaatje of een wandelgroep.

Wil je liever iemand spreken en/of zien? Je kunt altijd contact met ons opnemen.

Lees meer
Vraag en antwoord

Met wie kan ik praten als ik mij alleen voel?

Iedereen heeft weleens behoefte aan gezelschap. Maar voel je je vaak alleen en ben je jong en/of student?

 • Op de website Pluseen vind je tips en informatie.
 • GoodMood Breda geeft je goede vibes.
 • Neem eens een kijkje bij de Facebook groep Brabant Maatjes. 
 • Bij NMLK (Nieuwe Mensen Leren Kennen) organiseren deelnemers zelf activiteiten. Je onderneemt dingen met mensen met dezelfde interesses. Zo leer je makkelijker andere mensen kennen.
 • Of luister eens naar de podcast Stad van Straks de Podcast | Podcast op Spotify.

 

Wil je toch liever iemand spreken en/of zien? Je kunt altijd contact opnemen met BreDay. Heb je meer ondersteuning nodig of een andere vraag over hulp of zorg? Neem dan contact op met Zorg voor elkaar Breda. Een medewerker kan samen met jou kijken naar de mogelijkheden.

Lees meer
Vraag en antwoord

Hoe kom ik in contact met andere mantelzorgers?

Als je partner ziek wordt, verandert er veel. Dat is natuurlijk ook zo als iemand anders in jouw omgeving ziek wordt. Of een beperking heeft of krijgt. Als je voor een ander zorgt, ben je mantelzorger. En dat is soms zwaar. Bijvoorbeeld omdat de relatie met degene die zorg nodig heeft, verandert. Of omdat het gevolgen heeft voor jouw toekomstplannen. Dan kan het heel fijn zijn om daar met iemand over te praten. Die jou verder op weg helpt.

BredaMantelzorg geeft mantelzorgers gratis informatie, advies en hulp op maat. Ze ondersteunen ook jonge mantelzorgers (van 4 tot 24 jaar). En bij zorg in de laatste levensfase. Ze organiseren workshops, mantelzorggroepen en andere activiteiten. Of ondersteunen je door persoonlijke gesprekken of de inzet van een vrijwilliger. Er zijn dus verschillende mogelijkheden. Samen met jou kijkt een coördinator van BredaMantelzorg naar je vragen en naar waar jij het beste mee geholpen bent. Meer informatie vind je op www.bredamantelzorg.nl. Bel met je vragen gerust naar (076) 750 32 00, mail naar info@bredamantelzorg.nl of laat een bericht achter op de website. Je kunt ook appen naar 06 55 01 07 78.

Heb je een andere vraag over hulp of zorg? Neem dan contact op met Zorg voor elkaar Breda. Een medewerker kan je wegwijs maken en samen met jou kijken naar de mogelijkheden.

Lees meer
Vraag en antwoord

Ik wil graag praten met leeftijdsgenoot over ouder worden. Hoe pak ik dat aan?

We werken in Breda met een groep vrijwillige huisbezoekers. Dit zijn (bijna) allemaal ouderen die het leuk vinden om met andere ouderen in gesprek te gaan. De insteek van het gesprek is positief, en elk gesprek loopt anders. Elk huisbezoek is gratis!

 

Dus vindt je het fijn om eens met iemand die iets verder van je af staat vrijblijvend van gedachten te wisselen? Ga dan naar: www.laterisnubreda/huisbezoek

Lees meer
Vraag en antwoord

Waar vind ik tips tegen eenzaamheid?

Wist je dat één op de drie 75-plussers alleen woont? En dat brengt allerlei uitdagingen met zich mee. Je moet veel zelf regelen. Dat geldt voor praktische dingen, zoals klusjes en geldzaken. Maar ook voor ontspanning en sociaal contact. Soms gaat dat bijna vanzelf, maar het kan ook lastiger zijn.

 

Daarom organiseren we de campagne Later is Nu. In oktober en november zijn er in wijkcentrum Heksenwiel in de Haagse Beemden bijna wekelijks gratis bijeenkomsten voor 65-plussers. Eén van de thema’s is: ‘Wonen in je eentje’. En natuurlijk is er bij álle bijeenkomsten ruimte voor het goede gesprek tussen leeftijdsgenoten. Veel bezoekers komen alleen, dus er is altijd wel iemand om bij aan te schuiven!

Voor meer informatie en aanmelden ga naar: www.laterisnubreda.nl

 

Ben jij huisarts? En maak je je zorgen om iemand die je praktijk vaak bezoekt maar waar geen duidelijk medische oorzaak is? Denk dan eens aan contact met een maatschappelijk werker van Zorg voor elkaar Breda in je eigen wijk. Ken je (nog) geen maatschappelijk werker? Bel dan naar het Zorg voor elkaar Breda telefonisch meldpunt eenzaamheid: (076) 525 15 15.

 

 

Lees meer
Vraag en antwoord

Ik zoek iemand die me naar het ziekenhuis kan brengen en mee naar binnen gaat, waar vind ik die?

AutoMaatje is misschien een mogelijkheid.

Is zelf regelen lastig en kun je geen beroep doen op vervoer met indicatie (deeltaxi) of het OV?  AutoMaatje/vervoer richt zich op mensen die geen alternatief en een laag inkomen hebben.. Heb je begeleiding thuis van een andere organisatie dan maatschappelijk werk? Dan kun je geen beroep doen op AutoMaatje. De begeleiding moet dan zelf een oplossing zoeken.

Tegen een kleine onkostenvergoeding rijden vrijwilligers uit de buurt je met hun eigen auto. Heb je vervoer nodig? Neem dan contact op met Zorg voor elkaar Breda: (076) 525 15 15. We bekijken dan samen of jij voor AutoMaatje in aanmerking komt. Doe dit tijdig, minimaal drie dagen van tevoren, want het is niet altijd beschikbaar. Waar nodig en mogelijk zoeken wij een vrijwilliger uit de groep chauffeurs die je op het door jou gewenste tijdstip kan rijden. We bellen je terug als er een chauffeur beschikbaar is en geven de verwachte kosten. De vergoeding is € 0,35 per km, berekend vanaf het huis van de chauffeur. Met een BredaPas is het € 0,20 per km.

Op het afgesproken moment staat de vrijwilliger voor de deur. Bij een kort uitje zal deze vaak bij je blijven. Als er veel tijd zit tussen de heen- en terugrit, spreek je met elkaar af wanneer hij of zij weer klaarstaat voor de terugreis. Je betaalt de vergoeding rechtstreeks aan de vrijwilliger, plus de eventuele parkeerkosten.

Lees meer
Vraag en antwoord

Waar kan ik mensen ontmoeten?

In Breda hebben we in verschillende wijken Buurtpleinen. Een Buurtplein is een ontmoetingsplek in de wijk waar je je kwaliteiten kunt ontdekken en inzetten. Waar je iets voor elkaar kunt betekenen en van betekenis kan zijn in de buurt. Een fijne groep mensen die elkaar steeds beter leren kennen, elkaar helpen, moeilijke momenten delen, maar vooral ook lachen met elkaar.

Klik hier om een Buurtplein dichtbij huis te vinden.

Je kan ook altijd even binnen lopen bij een wijkcentrum. Een wijkcentrum is een gezellige plek waar je medebewoners kunt ontmoeten. Bij een kopje thee of koffie, maar je kunt ook meedoen aan diverse activiteiten.

Klik hier om een wijkcentrum dicht bij huis te vinden.

Lees meer
Vraag en antwoord

Wie helpt met klusjes in mijn woning en/of tuin?

Wil je graag zelf klussen in je woning en/of tuin? Op de website klustips.nl staan tips. Vraag jezelf eerst af wat je wel nog zelf kunt doen.

Voor wat er niet lukt:

Lees meer
Vraag en antwoord

Ik voel me vaak alleen. Wat kan ik doen?

Iedereen heeft weleens behoefte aan gezelschap. Maar voel je je vaak alleen?

 • Op de website Pluseen vind je tips en informatie.
 • Ben je op zoek naar iemand om gezellig iets mee te ondernemen? Of heb je ergens hulp bij nodig? Kijk eens op Breda voor Elkaar.

Wil je liever iemand spreken en/of zien? Je kunt altijd contact met ons opnemen of naar een spreekuur of wijkcentrum bij jou in de buurt gaan.

 

Ben jij huisarts? En maak je je zorgen om iemand die je praktijk vaak bezoekt maar waar geen duidelijk medische oorzaak is? Denk dan eens aan contact met een maatschappelijk werker van Zorg voor elkaar Breda in je eigen wijk. Ken je (nog) geen maatschappelijk werker? Bel dan naar het Zorg voor elkaar Breda telefonisch meldpunt eenzaamheid: (076) 525 15 15.

Lees meer
Vraag en antwoord

Hoe kan ik met weinig inkomen toch een dagje uit of op vakantie?

Wij hebben de volgende tips voor je:

 • Brakkenfestival
  Grootschalig evenement voor kinderen in de basisschool leeftijd in de eerste week van de zomervakantie
 • BredaPas
  Het hele jaar door diverse aanbiedingen voor mensen met een minimum inkomen
 • X-kids
  Elke schoolvakantie zijn er leuke activiteiten voor kinderen.
 • Go-Kids
  Website met tips voor (gratis) uitjes in de regio Breda
 • Uitzinnig
  Tips voor een goedkoop dagje uit in de Regio Breda.
 • Kidsproof Breda
  Tips voor uitjes, kinderfeestjes en meer in de Regio Breda
 • Zoka
  Groepskampen voor kinderen uit  Breda. BredaPashouders krijgen 50% korting.
 • Vincentius Vereniging 
  Vakantieweken voor gezinnen.
 • Stichting Sinterklaas Kindercomité Breda
  Vrijetijdsbestedingen en/of ontspanningsactiviteiten voor kinderen uit Breda uit gezinnen met lagere inkomens.
 • In de brochure Haal meer uit je geld  staan ook tips voor een gratis dagje uit.

Wil je liever iemand spreken en/of zien? Je kunt altijd contact met ons opnemen of naar een spreekuur of wijkcentrum bij jou in de buurt gaan.

Lees meer
Vraag en antwoord

Ik zoek vervoer en eventueel begeleiding daarbij

Als je niet meer zo mobiel bent, word je wereld snel kleiner. Zo kun je makkelijk in een isolement raken.

 • Praktische hulp in huis staat voor je klaar om je te helpen met praktische zaken waar zelf even niet uitkomt.
 • AutoMaatje is misschien een mogelijkheid.Is zelf regelen lastig en kun je geen beroep doen op vervoer met indicatie (deeltaxi) of het OV?  AutoMaatje/vervoer richt zich op mensen die geen alternatief en een laag inkomen hebben.. Heb je begeleiding thuis van een andere organisatie dan maatschappelijk werk? Dan kun je geen beroep doen op AutoMaatje. De begeleiding moet dan zelf een oplossing zoeken.

  Tegen een kleine onkostenvergoeding rijden vrijwilligers uit de buurt je met hun eigen auto. Heb je vervoer nodig? Neem dan contact op met Zorg voor elkaar Breda: (076) 525 15 15. We bekijken dan samen of jij voor AutoMaatje in aanmerking komt. Doe dit tijdig, minimaal drie dagen van tevoren, want het is niet altijd beschikbaar. Waar nodig en mogelijk zoeken wij een vrijwilliger uit de groep chauffeurs die je op het door jou gewenste tijdstip kan rijden. We bellen je terug als er een chauffeur beschikbaar is en geven de verwachte kosten. De vergoeding is € 0,35 per km, berekend vanaf het huis van de chauffeur. Met een BredaPas is het € 0,20 per km.

  Op het afgesproken moment staat de vrijwilliger voor de deur. Bij een kort uitje zal deze vaak bij je blijven. Als er veel tijd zit tussen de heen- en terugrit, spreek je met elkaar af wanneer hij of zij weer klaarstaat voor de terugreis. Je betaalt de vergoeding rechtstreeks aan de vrijwilliger, plus de eventuele parkeerkosten.

Wil je liever iemand spreken en/of zien? Je kunt altijd contact met ons opnemen of naar een spreekuur of wijkcentrum bij jou in de buurt gaan.

Lees meer

Verhalen

Hoe kom ik in contact met andere mantelzorgers?

‘Mijn vrouw Addy is sinds een paar jaar ernstig ziek. Ik wil haar zo lang mogelijk zelf verzorgen. Dat gaat nu nog net. Gelukkig helpt mijn zoon waar hij kan. Maar hij heeft ook een druk leven met een gezin. Ik voel me vaak eenzaam. Zeker sinds ik met pensioen ben.’

Waar vind ik een wandelmaatje?

‘In mijn drukke leven is soms weinig ruimte om tot mezelf te komen. Met drie thuiswonende kinderen is het altijd een drukke bedoening bij ons thuis. Om aan de drukte te ontsnappen, wandel ik graag. Maar dat komt er niet altijd van. Een wandelmaatje zou me kunnen stimuleren.’

Met wie kan ik praten als ik mij alleen voel?

‘Toen ik ging studeren in Rotterdam zaten we middenin een corona lockdown. Een introductieweek heb ik daarom niet gehad en de lessen waren online. Ik woonde niet in de buurt van Rotterdam. De eerste twee jaar van mijn studie heb ik daardoor geen nieuwe vrienden kunnen maken.’

Ik ga nu ook weleens met een vrijwilliger op pad, daardoor heb ik nu meer mensen bij wie ik terecht kan en raakt mijn moeder minder overbelast.

Door een ernstig ongeluk 2 jaar geleden veranderde mijn leven. Door het ongeluk werd ik afhankelijk van een rolstoel en een rollator en ik had een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Mijn moeder zorgt voor me en ik ga een paar keer per week naar revalidatie en dagbesteding. Ons sociale netwerk is erg klein geworden.

Ik benaderde ZveB in eerste instantie omdat ik wilde weten hoe ik een vergoeding voor mijn rolstoel kan aanvragen. Maar mijn moeder wilde ook hulp bij het leren omgaan met de situatie en haar gevoel.