Ontmoeting
Voel je je weleens eenzaam en zoek je contact? Wil je weten welke activiteiten er in jouw buurt georganiseerd worden? Hoe je aan vrijwilligerswerk komt? Of hoe je met een beperking toch op vakantie kunt? Vaak kun je meer voor elkaar betekenen dan je denkt. Samen met ons kijk je wat jij prettig vindt en welke stappen jij wilt maken. En zo nodig helpen we je daarbij.
Vraag en antwoord
Waar vind ik een wandelmaatje?
Iedereen heeft weleens behoefte aan gezelschap. Hoe vind je iemand om mee te praten en wandelen?
- Op de website Pluseen vind je tips en informatie.
- Bij Breda Wandelt wandel je samen met anderen in en rondom Breda. Je sluit aan wanneer het jou uitkomt.
- Bij NMLK (Nieuwe Mensen Leren Kennen) organiseren deelnemers zelf activiteiten. Je onderneemt dingen met mensen met dezelfde interesses. Zo leer je makkelijker andere mensen kennen.
- Ook Breda Actief kan je helpen met het vinden van een wandelmaatje of een wandelgroep.
Wil je liever iemand spreken en/of zien? Je kunt altijd contact met ons opnemen.
Vraag en antwoord
Met wie kan ik praten als ik mij alleen voel?
Iedereen heeft weleens behoefte aan gezelschap. Maar voel je je vaak alleen en ben je jong en/of student?
- Op de website Pluseen vind je tips en informatie.
- GoodMood Breda geeft je goede vibes.
- Neem eens een kijkje bij de Facebook groep Brabant Maatjes.
- Bij NMLK (Nieuwe Mensen Leren Kennen) organiseren deelnemers zelf activiteiten. Je onderneemt dingen met mensen met dezelfde interesses. Zo leer je makkelijker andere mensen kennen.
- Of luister eens naar de podcast Stad van Straks de Podcast | Podcast op Spotify.
- De Luisterlijn is een telefonische hulpdienst die dag en nacht bereikbaar is. Het is anoniem en vrijblijvend. Het telefoonnummer is: 088 0767 000 Je kunt ook per chat of mail met ze in contact komen.
Wil je toch liever iemand spreken en/of zien? Je kunt altijd contact opnemen met BreDay. Heb je meer ondersteuning nodig of een andere vraag over hulp of zorg? Neem dan contact op met Zorg voor elkaar Breda. Een medewerker kan samen met jou kijken naar de mogelijkheden.
Vraag en antwoord
Hoe kom ik in contact met andere mantelzorgers?
Als je partner ziek wordt, verandert er veel. Dat is natuurlijk ook zo als iemand anders in jouw omgeving ziek wordt. Of een beperking heeft of krijgt. Als je voor een ander zorgt, ben je mantelzorger. En dat is soms zwaar. Bijvoorbeeld omdat de relatie met degene die zorg nodig heeft, verandert. Of omdat het gevolgen heeft voor jouw toekomstplannen. Dan kan het heel fijn zijn om daar met iemand over te praten. Die jou verder op weg helpt.
BredaMantelzorg geeft mantelzorgers gratis informatie, advies en hulp op maat. Ze ondersteunen ook jonge mantelzorgers (van 4 tot 24 jaar). En bij zorg in de laatste levensfase. Ze organiseren workshops, mantelzorggroepen en andere activiteiten. Of ondersteunen je door persoonlijke gesprekken of de inzet van een vrijwilliger. Er zijn dus verschillende mogelijkheden. Samen met jou kijkt een coördinator van BredaMantelzorg naar je vragen en naar waar jij het beste mee geholpen bent. Meer informatie vind je op www.bredamantelzorg.nl. Bel met je vragen gerust naar (076) 750 32 00, mail naar info@bredamantelzorg.nl of laat een bericht achter op de website. Je kunt ook appen naar 06 55 01 07 78.
Vraag en antwoord
Ik wil graag praten met een leeftijdsgenoot over ouder worden. Hoe pak ik dat aan?
We werken in Breda met een groep vrijwillige huisbezoekers. Dit zijn (bijna) allemaal ouderen die het leuk vinden om met andere ouderen in gesprek te gaan. De insteek van het gesprek is positief en elk gesprek loopt anders. Elk huisbezoek is gratis!
Dus vind je het fijn om met iemand die iets verder van je af staat te praten? Ga dan naar: www.laterisnubreda/huisbezoek.
Vraag en antwoord
Waar vind ik tips over alleen wonen?
Wist je dat één op de drie 75-plussers alleen woont? Dat brengt allerlei uitdagingen met zich mee. Je moet veel zelf regelen. Dat geldt voor praktische dingen, zoals klusjes en geldzaken. Maar ook voor ontspanning en sociaal contact. Soms gaat dat bijna vanzelf, maar het kan ook lastiger zijn.
Daarom organiseren we de campagne Later is Nu. Er zijn elk jaar in drie Bredase wijken gratis bijeenkomsten voor 65-plussers. Eén van de thema’s is: ‘Wonen in je eentje’. En natuurlijk is er bij álle bijeenkomsten ruimte voor het goede gesprek tussen leeftijdsgenoten. Veel bezoekers komen alleen, dus er is altijd wel iemand om bij aan te schuiven!
Voor meer informatie en aanmelden ga naar: www.laterisnubreda.nl
Ben jij huisarts? En maak je je zorgen om iemand die je praktijk vaak bezoekt, maar waar geen duidelijk medische oorzaak is? Denk dan eens aan contact met een maatschappelijk werker van Zorg voor elkaar Breda in je eigen wijk. Ken je (nog) geen maatschappelijk werker? Bel dan naar Zorg voor elkaar Breda.
Vraag en antwoord
Waar kan ik mensen ontmoeten?
In Breda hebben we in verschillende wijken Buurtpleinen. Een Buurtplein is een ontmoetingsplek in de wijk waar je je kwaliteiten kunt ontdekken en inzetten. Waar je iets voor elkaar kunt betekenen en van betekenis kan zijn in de buurt. Een fijne groep mensen die elkaar steeds beter leren kennen, elkaar helpen, moeilijke momenten delen, maar vooral ook lachen met elkaar.
Klik hier om een Buurtplein dichtbij huis te vinden.
Je kan ook altijd even binnen lopen bij een wijkcentrum. Een wijkcentrum is een gezellige plek waar je medebewoners kunt ontmoeten. Bij een kopje thee of koffie, maar je kunt ook meedoen aan diverse activiteiten. Veel activiteiten zijn gratis.
Klik hier om een wijkcentrum dicht bij huis te vinden. Of bel naar Zorg voor elkaar Breda voor de mogelijkheden in jouw wijk.
Vraag en antwoord
Ik voel me vaak alleen. Wat kan ik doen?
Iedereen heeft weleens behoefte aan gezelschap. Maar voel je je vaak alleen?
- Op de website Pluseen vind je tips en informatie.
- Ben je op zoek naar iemand om gezellig iets mee te ondernemen? Of heb je ergens hulp bij nodig? Kijk eens op Breda voor Elkaar.
- De Luisterlijn is een telefonische hulpdienst die dag en nacht bereikbaar is. Het is anoniem en vrijblijvend. Het telefoonnummer is: 088 0767 000 Je kunt ook per chat of mail met ze in contact komen.
Wil je liever iemand spreken en/of zien? Je kunt altijd contact met ons opnemen of naar een spreekuur of wijkcentrum bij jou in de buurt gaan.
Ben jij huisarts? En maak je je zorgen om iemand die je praktijk vaak bezoekt maar waar geen duidelijk medische oorzaak is? Denk dan eens aan contact met een maatschappelijk werker van Zorg voor elkaar Breda in je eigen wijk. Ken je (nog) geen maatschappelijk werker? Bel dan naar Zorg voor elkaar Breda.
Verhalen
Hoe kom ik in contact met andere mantelzorgers?
‘Mijn vrouw Addy is sinds een paar jaar ernstig ziek. Ik wil haar zo lang mogelijk zelf verzorgen. Dat gaat nu nog net. Gelukkig helpt mijn zoon waar hij kan. Maar hij heeft ook een druk leven met een gezin. Ik voel me vaak eenzaam. Zeker sinds ik met pensioen ben.’
Waar vind ik een wandelmaatje?
‘In mijn drukke leven is soms weinig ruimte om tot mezelf te komen. Met drie thuiswonende kinderen is het altijd een drukke bedoening bij ons thuis. Om aan de drukte te ontsnappen, wandel ik graag. Maar dat komt er niet altijd van. Een wandelmaatje zou me kunnen stimuleren.’
Met wie kan ik praten als ik mij alleen voel?
‘Toen ik ging studeren in Rotterdam zaten we middenin een corona lockdown. Een introductieweek heb ik daarom niet gehad en de lessen waren online. Ik woonde niet in de buurt van Rotterdam. De eerste twee jaar van mijn studie heb ik daardoor geen nieuwe vrienden kunnen maken.’
Ik ga nu ook weleens met een vrijwilliger op pad, daardoor heb ik nu meer mensen bij wie ik terecht kan en raakt mijn moeder minder overbelast.
Door een ernstig ongeluk 2 jaar geleden veranderde mijn leven. Door het ongeluk werd ik afhankelijk van een rolstoel en een rollator en ik had een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Mijn moeder zorgt voor me en ik ga een paar keer per week naar revalidatie en dagbesteding. Ons sociale netwerk is erg klein geworden.
Ik benaderde ZveB in eerste instantie omdat ik wilde weten hoe ik een vergoeding voor mijn rolstoel kan aanvragen. Maar mijn moeder wilde ook hulp bij het leren omgaan met de situatie en haar gevoel.