Gezondheid en zorg

Wat als je thuis zorg nodig hebt of je een (Wmo-)indicatie nodig hebt voor een verpleeghuis? Hoe kun je meer bewegen? Waar vind je in Breda prikposten? Weet je zelf even niet waar je terecht kunt of hoe je het kunt regelen? Wij denken met je mee zodat je verder kunt. En is aanvullende hulp nodig? Bijvoorbeeld met een Wmo-aanvraag voor hulp in de huishouding, een traplift of een scootmobiel? Samen met ons regel je het.

Vragen en anwoorden

Vraag en antwoord

Waar vind ik informatie over thuis ouder worden?

Comfortabel en veilig wonen is een wens van alle leeftijden. Later is nu biedt hierbij informatie, advies en praktische ondersteuning. Senioren worden bijgestaan in het gemakkelijk ouder worden in eigen huis.

In Breda heeft Wonen met Gemak een samenwerkingsverband met de gemeente en Zorg voor elkaar Breda. Gezamenlijk voeren wij de campagne Wonen met Gemak uit in de wijken en dorpen van Breda.

 

Informatie en ontmoeting

Alle bijeenkomsten worden verzorgd door een Bredase specialist. En we maken altijd ruimte voor het onderlinge gesprek. We vinden het belangrijk dat buurtgenoten elkaar ontmoeten, elkaar (leren) kennen en ervaringen uitwisselen De bijeenkomsten zijn daarom klein van opzet. Alle bijeenkomsten zijn gratis en je krijgt koffie of thee. De aftrap van Later is Nu is op vrijdag 2 februari bij De Sleutel. We bieden je een gratis lunch aan.

De vervolgbijeenkomsten worden gehouden in ontmoetingscentrum De Sleutel, buurthuis Gageldonk of De Verbinding. In de periode februari tot en met maart bespreken we meerdere keren per week een ander onderwerp.

 

Meer informatie en aanmelden?
Ga naar: www.laterisnubreda.nl

Lees meer
Vraag en antwoord

Ik zoek iemand die me naar het ziekenhuis kan brengen en mee naar binnen gaat, waar vind ik die?

AutoMaatje is misschien een mogelijkheid.

Is zelf regelen lastig en kun je geen beroep doen op vervoer met indicatie (deeltaxi) of het OV?  AutoMaatje/vervoer richt zich op mensen die geen alternatief en een laag inkomen hebben.. Heb je begeleiding thuis van een andere organisatie dan maatschappelijk werk? Dan kun je geen beroep doen op AutoMaatje. De begeleiding moet dan zelf een oplossing zoeken.

Tegen een kleine onkostenvergoeding rijden vrijwilligers uit de buurt je met hun eigen auto. Heb je vervoer nodig? Neem dan contact op met Zorg voor elkaar Breda: (076) 525 15 15. We bekijken dan samen of jij voor AutoMaatje in aanmerking komt. Doe dit tijdig, minimaal drie dagen van tevoren, want het is niet altijd beschikbaar. Waar nodig en mogelijk zoeken wij een vrijwilliger uit de groep chauffeurs die je op het door jou gewenste tijdstip kan rijden. We bellen je terug als er een chauffeur beschikbaar is en geven de verwachte kosten. De vergoeding is € 0,35 per km, berekend vanaf het huis van de chauffeur. Met een BredaPas is het € 0,20 per km.

Op het afgesproken moment staat de vrijwilliger voor de deur. Bij een kort uitje zal deze vaak bij je blijven. Als er veel tijd zit tussen de heen- en terugrit, spreek je met elkaar af wanneer hij of zij weer klaarstaat voor de terugreis. Je betaalt de vergoeding rechtstreeks aan de vrijwilliger, plus de eventuele parkeerkosten.

Lees meer
Vraag en antwoord

Hoe kan ik als ik ouder word blijven of meer bewegen?

Voldoende bewegen, goed eten, sociale contacten onderhouden, je woning aanpassen: dat zijn de dingen die je kunt doen om zo lang mogelijk gezond, actief en zelfredzaam te blijven. En om te kunnen blijven doen wat je graag doet: tuinieren, koken, klussen, winkelen, oppassen op de kleinkinderen. Maar ook: traplopen, schoonmaken en boodschappen doen bijvoorbeeld.

  • Bijvoorbeeld met Fit for life, het sport en beweegprogramma voor de oudere inwoner van onze gemeente.
  • Actief in Breda beweegt je naar alle sportieve activiteiten in de gemeente Breda. Er is sport-en beweegaanbod voor iedereen tussen de 2 en 100+ jaar! Ben je op zoek naar een leuke proefles bij jou in de buurt? Dan ben je hier op de juiste plek!

Wil je liever iemand spreken en/of zien? Je kunt altijd contact met ons opnemen of naar een spreekuur of wijkcentrum bij jou in de buurt gaan.

Lees meer
Vraag en antwoord

Ben ik mantelzorger?

Je bent mantelzorger als je lange tijd onbetaald voor iemand in je omgeving zorgt. Je doet dit omdat je een persoonlijke band hebt met hem of haar. Het gaat dus bijvoorbeeld om de zorg voor een ouder, echtgenoot, kind, buur, kennis of vriend. Je kunt mantelzorger zijn voor bijvoorbeeld iemand met een chronische ziekte, een verstandelijke beperking, dementie, een psychische kwetsbaarheid, niet-aangeboren hersenletsel of iemand in de laatste levensfase.

Je bent jonge mantelzorger als je opgroeit in een gezin waarin iemand extra zorg nodig heeft. Bijvoorbeeld een broertje of zusje met een verstandelijke beperking of een ouder met een chronische aandoening.

  • Voor informatie, steun of advies bij het mantelzorgen, kun je terecht bij BredaMantelzorg.
  • Wil je de mantelzorgwaardering aanvragen? Dat kan in 2024 vanaf 15 augustus tot en met 31 oktober op de website BredaWaardeert. Je leest op deze website ook of je in aanmerking komt voor de mantelzorgwaardering.

 

Lees meer
Vraag en antwoord

Waar vind ik informatie over palliatieve of terminale zorg?

Heb je gehoord dat je niet meer beter wordt? Dan kun je palliatieve zorg krijgen. Deze zorg maakt je leven draaglijker en comfortabeler. De zorg kan weken, maanden of jaren duren.

Zorg

  • Terminale zorg is de zorg die je krijgt als je een levensverwachting hebt van 3 maanden of minder. Nare ziekteverschijnselen worden tegengegaan, zoals pijn, jeuk of benauwdheid. Maar ook is er aandacht voor bijvoorbeeld de geestelijke gezondheid.
  • Meer informatie over palliatieve of terminale zorg vind je onder andere op de website van Zorg voor Beter of op de websites van Careyn, Thebe en Surplus.
  • Als het niet mogelijk of wenselijk is om thuis te blijven, is een hospice een mogelijkheid. In Breda zijn er 2 hospices: Hospice Breda en Hospice Mastbos.

Ondersteuning voor mantelzorgers in de palliatief terminale fase

De zorg voor iemand in de laatste levensfase is vaak bijzonder, maar ook zwaar. Er komt als mantelzorger veel op je af. Als de ziekteperiode lang duurt, kan dit veel van je vragen. Emotioneel, praktisch en soms ook lichamelijk.  De aanwezigheid van een vrijwilliger kan veel rust en ruimte brengen. Dit kan al meteen wanneer je weet dat je naaste niet meer beter wordt. Neem voor meer informatie over wat vrijwilligers palliatief terminale zorg doen of het aanvragen van een vrijwilligersinzet contact op met BredaMantelzorg.

Lees meer
Vraag en antwoord

Ga ik naar de Spoedeisende hulp, de huisarts(enpost) of bel ik 112?

Is het leven van jou of iemand anders direct in gevaar? Bel dan 112. Is er geen spoed? Bel dan je eigen huisarts.

 

  • Wil je een huisarts spreken buiten kantoortijden? Dan bel je de huisartsenpost.
  • Huisartsenpost Breda
    Molengracht 21
    4818 CK Breda
    Tel. 076 525 85 00
    Website huisartsenpost
  • Ga nooit naar de Spoedeisende hulp zonder dat je bij de huisarts bent geweest. Je wordt dan teruggestuurd naar de huisarts of de huisartsenpost. En word je wel geholpen? Dan kost dit je minimaal 375 euro.

Wil je liever iemand spreken en/of zien? Je kunt altijd contact met ons opnemen of naar een spreekuur of wijkcentrum bij jou in de buurt gaan.

Lees meer
Vraag en antwoord

Ik voel me vaak alleen. Wat kan ik doen?

Iedereen heeft weleens behoefte aan gezelschap. Maar voel je je vaak alleen?

  • Op de website Pluseen vind je tips en informatie.
  • Ben je op zoek naar iemand om gezellig iets mee te ondernemen? Of heb je ergens hulp bij nodig? Kijk eens op Breda voor Elkaar.

Wil je liever iemand spreken en/of zien? Je kunt altijd contact met ons opnemen of naar een spreekuur of wijkcentrum bij jou in de buurt gaan.

 

Ben jij huisarts? En maak je je zorgen om iemand die je praktijk vaak bezoekt maar waar geen duidelijk medische oorzaak is? Denk dan eens aan contact met een maatschappelijk werker van Zorg voor elkaar Breda in je eigen wijk. Ken je (nog) geen maatschappelijk werker? Bel dan naar het Zorg voor elkaar Breda telefonisch meldpunt eenzaamheid: (076) 525 15 15.

Lees meer
Vraag en antwoord

Waar kan ik terecht met vragen over mijn gezondheid?

Heb je vragen over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts. Bekijk op Zorgkaart Nederland alle huisartsen in Breda.

 

Wil je liever iemand spreken en/of zien? Je kunt altijd contact met ons opnemen of naar een inlooppunt bij jou in de buurt gaan.

Lees meer
Vraag en antwoord

Wat kost de thuiszorg mij?

Thuishulp bij bijvoorbeeld wassen, aankleden, het innemen van medicijnen of wondverzorging heet wijkverpleging. Deze verpleging en verzorging thuis valt onder de basisverzekering. Het wordt helemaal door je zorgverzekeraar vergoed. Dit kost je dus niks.

 

Lees meer
Vraag en antwoord

Waar is de huisartsenpost?

Je vindt de huisartsenpost in het Amphia Ziekenhuis, Molengracht 21, Breda. De huisartsenpost kun je bellen voor advies, een afspraak of doorverwijzing buiten kantoortijden.

 

  • Huisartsenpost Breda
    Molengracht 21
    4818 CK Breda
    Tel. 076 525 85 00
    Bezoek website
  • Heb je onder kantoortijden een huisarts nodig? Bel dan je eigen huisarts.
  • Is het levensbedreigend? Bel dan 112

Wil je liever iemand spreken en/of zien? Je kunt altijd contact met ons opnemen of naar een spreekuur of wijkcentrum bij jou in de buurt gaan.

Lees meer
Vraag en antwoord

Hoe regel ik een rolstoel of ander hulpmiddel?

  • Bij de thuiszorgwinkels in Breda (MediPlus of Medipoint) kun je diverse hulpmiddelen huren voor een half jaar. Dit kost niks, want je bent hiervoor verzekerd in je basisverzekering.
  • Heb je hulpmiddelen voor langere tijd nodig? Je kunt altijd contact met ons opnemen of naar een spreekuur of wijkcentrum bij jou in de buurt gaan.
Lees meer
Vraag en antwoord

Hoe schrijf ik me in voor een verpleeghuis?

Als je niet meer zelfstandig kunt wonen, kom je misschien in aanmerking voor een verpleeghuis. Maar wellicht zijn er ook andere mogelijkheden.

 

  • Voor een verpleegtehuis heb je een Wlz-indicatie nodig. Deze kun jij (of je huisarts) aanvragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).
  • Heb je een Wlz-indicatie? Dan krijgt het zorgkantoor in jouw regio hiervan bericht. In de regio Breda is dit het CZ Zorgkantoor. Zij nemen contact met je op en helpen om de zorg te regelen en te kijken wat het beste bij je past.
  • Klik hier voor een overzicht van de verpleeghuizen in Breda. Selecteer een wijk voor verpleeghuizen bij jou in de buurt.
  • Wil je liever iemand spreken en/of zien? Als je er niet zelf uitkomt of om met ons te kijken wat er nog meer mogelijk is. Je kunt altijd contact met ons opnemen of naar een spreekuur of wijkcentrum bij jou in de buurt gaan.
Lees meer
Vraag en antwoord

Hoe regel ik een personenalarm?

Ben je bang om te vallen en niet meer overeind te kunnen komen? Voel je je niet altijd meer veilig in huis? Met een personenalarm je anderen waarschuwen als iets aan de hand is. Personenalarmering werkt met een kleine zender, die je bij je draagt. Met een druk op de alarmknop heb je direct contact met een zelfgekozen persoon of een zorgcentrale.

  • Er zijn verschillende aanbieders van personenalarmering. Bijvoorbeeld Thebe en Careyn. Een overzicht van aanbieders en prijzen staat op de website van Alleszelf.nl
  • Op de website van de Rijksoverheid kun je lezen wanneer je kosten voor een personenalarmering vergoed krijgt.

Wil je liever iemand spreken en/of zien? Je kunt altijd contact met ons opnemen of naar een spreekuur of wijkcentrum bij jou in de buurt gaan.

Lees meer
Vraag en antwoord

Waar is een prikpost?

De Stichting Huisartsen Laboratorium (Star) heeft verschillende locaties voor bloedafname.

Selecteer een wijk voor een prikpost bij jou in de buurt.

 

Wil je liever iemand spreken en/of zien? Je kunt altijd contact met ons opnemen of naar een spreekuur of wijkcentrum bij jou in de buurt gaan.

Lees meer
Vraag en antwoord

Waar vind ik een pedicure (aan huis)?

  • Op pedicure.nl vind je een overzicht van pedicures in Breda.
  • Zoek je een pedicure aan huis? Careyn Plus heeft diverse pedicures die aan huis komen. Ook Thebe Extra werkt samen met erkende pedicures.

 

Lees meer
Vraag en antwoord

Ik heb een lichamelijke beperking. Welke financiële regelingen zijn er?

Er zijn verschillende regelingen voor mensen met een lichamelijke beperking:

 

  • Lees meer over arbeidsongeschiktheid na ziekte (WIA).
  • Ben je minimaal 17 jaar oud? Lees meer over het aanvragen van een Wajong-uitkering.
  • Heb je vragen over wonen, zorg of vervoer en kom je er zelf niet uit? Maak een gratis afspraak bij je in de buurt. Sociaal Raadsliedenwerk Breda bekijkt samen met jou waar je recht op hebt. Ook kun je op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 uur chatten met medewerkers via de chatbalk rechtsonder op de pagina van Sociaal Raadsliedenwerk.

Wil je liever iemand spreken en/of zien? Je kunt altijd contact met ons opnemen of naar een spreekuur of wijkcentrum bij jou in de buurt gaan.

Lees meer
Vraag en antwoord

Wat is een persoonsgebonden budget?

Met een persoonsgebonden budget (PGB) kun je zelf zorg inkopen.

 

  • Op deze website vind je meer informatie en mogelijkheden om pgb aan te vragen.
  • Met deze test kun je erachter komen of een PGB iets voor jou is.
  • Kijk ook eens op de website van gemeente Breda.
  • Voor hulp bij het aanvragen van een PGB kun je terecht bij ons voor onafhankelijke cliëntondersteuning. Neem hiervoor contact met ons op. Ook kun je zonder afspraak naar een spreekuur of wijkcentrum in jouw buurt.

 

Lees meer
Vraag en antwoord

Kom ik in aanmerking voor de mantelzorgwaardering?

Breda waardeert mantelzorg

Mantelzorgers zijn onmisbaar. Als blijk van waardering kunnen mantelzorgers die zorgen voor iemand in de gemeente Breda een mantelzorgwaardering aanvragen. Dit is een Breda Cadeaukaart van 75 euro. Jonge mantelzorgers kunnen een Breda Cadeaukaart van 25 euro aanvragen. Deze cadeaukaart is in te wisselen bij ruim 150 restaurants, winkels en activiteiten in Breda. Zo steunen we de Bredase ondernemers.

Kan ik deze mantelzorgwaardering aanvragen?

Zorg jij minimaal 3 maanden en 8 uur per week onbetaald voor iemand? Bijvoorbeeld een familielid, partner, kind, buur, vriend of kennis? Dan ben je mantelzorger. Woont degene voor wie je zorgt in de gemeente Breda? Dan kun jij deze mantelzorgwaardering aanvragen.

Als jonge mantelzorger groei je op in een gezin waar extra zorg voor iemand nodig is. Daarom heb je vaak extra huishoudelijke of zorgtaken hebt, je maakt je regelmatig zorgen en/of moet vaak rekening houden met de persoon die zorg nodig heeft. Ook jij kunt dan de mantelzorgwaardering aanvragen.

Meld je aan

BredaMantelzorg verzorgt de mantelzorgwaardering namens de gemeente Breda. Voor 2024 kun je deze waardering vanaf 15 augustus tot en met 31 oktober aanvragen via BredaWaardeert.

Online aanvragen niet mogelijk?

Bel dan in de maand september (op werkdagen) tussen 9.00 en 12.00 uur met BredaMantelzorg via: (076) 750 32 00.

Goed om te weten

Je krijgt vóór 2 december bericht of je aanvraag is goedgekeurd of niet. Neem bij vragen hierover voor 16 december contact op met BredaMantelzorg. Wil je de meer weten over hulp en ondersteuning? Ga naar de website van BredaMantelzorg of bel (076) 750 32 00.

 

Lees meer

Verhalen

Door alle zorgen en extra taken, raakte ik helemaal uit evenwicht.

Ik zorg voor mijn man. Hij heeft de ziekte van Parkinson en heeft steeds meer hulp nodig. Bijvoorbeeld bij het aankleden en wassen. Maar ook veel regel- en denkwerk heb ik van hem moeten overnemen. Door alle zorgen en extra taken, raakte ik helemaal uit evenwicht. Ik wilde thuiszorg inzetten, omdat ik het zelf niet meer redde.

– Ria

Ik ga nu ook weleens met een vrijwilliger op pad, daardoor heb ik nu meer mensen bij wie ik terecht kan en raakt mijn moeder minder overbelast

Door een ernstig ongeluk 2 jaar geleden veranderde mijn leven. Door het ongeluk werd ik afhankelijk van een rolstoel en een rollator en ik had een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Mijn moeder zorgt voor me en ik ga een paar keer per week naar revalidatie en dagbesteding. Ons sociale netwerk is erg klein geworden.

Ik benaderde ZveB in eerste instantie omdat ik wilde weten hoe ik een vergoeding voor mijn rolstoel kan aanvragen. Maar mijn moeder wilde ook hulp bij het leren omgaan met de situatie en haar gevoel.

– Anne

Thuis loopt het nu een stuk soepeler. En daardoor ook een stuk gezelliger, voor ons alle drie

Zelf wist ik niet hoe ik mijn thuissituatie kon verbeteren. Iemand vertelde mij over Zorg voor elkaar Breda. Juist omdat ik daar niemand kende, durfde ik mijn verhaal te doen. Ik ben Aisha, een jonge vrouw van 19 jaar. Ik heb autisme, dus eigenlijk een verstandelijke beperking, en een heel laag EQ. Ik voel mensen niet goed aan. Ik woon nog thuis met mijn oudere zus en mijn moeder.

– Aïsha

Loop je vast in het leven? Hulp vragen is niet erg!

Johan is 53 jaar en woont in Bavel. Hij praat makkelijk en heeft een grote woordenschat. Hierdoor lijkt het alsof hij goed mee kan komen. Dit is niet het geval. Johan wordt overschat en dit zorgt regelmatig voor frustraties. Johan overlegt met zijn huisarts en samen besluiten zij dat een psycholoog wellicht kan helpen. De psycholoog brengt hem vervolgens in contact met Zorg voor elkaar Breda.

– Johan