Gezin en relaties

Spanningen in jouw omgeving. Met je ouders of misschien loopt je relatie niet helemaal lekker. Je hebt vaak ruzie. Dat kan ook spelen op je werk. Wellicht gaat het huishoudelijk niet zoals je wilt. Of met je thuiszorg. Heb je te maken met huiselijk geweld of seksueel geweld? Een heel moeilijke situatie, maar wacht niet langer. Ongeacht jouw vraag, neem je contact op met ons. Wij ondersteunen je.

Wil je liever jezelf eerst inlezen over jouw situatie? Op deze pagina vind je meer informatie. 

Vragen en antwoorden

Vraag en antwoord

Hoe vraag ik kinderopvangtoeslag aan?

Je wilt dat je kinderen goed opgevangen worden terwijl je werkt. Maar dat kost geld. Daarom kun je in de vorm van kinderopvangtoeslag een tegemoetkoming in de kosten van geregistreerde opvang aanvragen. Op de website van de Belastingdienst lees je er meer over. Heb je hulp nodig bij het aanvragen of heb je andere financiële vragen? Een medewerker van Zorg voor elkaar Breda kan je wegwijs maken en je ondersteunen.

Lees meer
Vraag en antwoord

Door mijn scheiding heb ik geldzorgen. Wat kan ik doen?

Veel mensen hebben geldzorgen na een scheiding. Dat is erg vervelend, omdat scheiden al lastig genoeg is. Maak jij je ook zorgen en kom je er zelf niet uit? Neem dan contact op met Zorg voor elkaar Breda. Een medewerker kan je wegwijs maken en samen met jou kijken naar de mogelijkheden.

Lees meer
Vraag en antwoord

Ben ik mantelzorger?

Je bent mantelzorger als je lange tijd onbetaald voor iemand in je omgeving zorgt. Je doet dit omdat je een persoonlijke band hebt met hem of haar. Het gaat dus bijvoorbeeld om de zorg voor een ouder, echtgenoot, kind, buur, kennis of vriend. Je kunt mantelzorger zijn voor bijvoorbeeld iemand met een chronische ziekte, een verstandelijke beperking, dementie, een psychische kwetsbaarheid, niet-aangeboren hersenletsel of iemand in de laatste levensfase.

Je bent jonge mantelzorger als je opgroeit in een gezin waarin iemand extra zorg nodig heeft. Bijvoorbeeld een broertje of zusje met een verstandelijke beperking of een ouder met een chronische aandoening.

  • Voor informatie, steun of advies bij het mantelzorgen, kun je terecht bij BredaMantelzorg.
  • Wil je de mantelzorgwaardering aanvragen? Dat kan in 2024 vanaf 15 augustus tot en met 31 oktober op de website BredaWaardeert. Je leest op deze website ook of je in aanmerking komt voor de mantelzorgwaardering.

 

Lees meer
Vraag en antwoord

Kom ik in aanmerking voor de mantelzorgwaardering?

Breda waardeert mantelzorg

Mantelzorgers zijn onmisbaar. Als blijk van waardering kunnen mantelzorgers die zorgen voor iemand in de gemeente Breda een mantelzorgwaardering aanvragen. Dit is een Breda Cadeaukaart van 75 euro. Jonge mantelzorgers kunnen een Breda Cadeaukaart van 25 euro aanvragen. Deze cadeaukaart is in te wisselen bij ruim 150 restaurants, winkels en activiteiten in Breda. Zo steunen we de Bredase ondernemers.

Kan ik deze mantelzorgwaardering aanvragen?

Zorg jij minimaal 3 maanden en 8 uur per week onbetaald voor iemand? Bijvoorbeeld een familielid, partner, kind, buur, vriend of kennis? Dan ben je mantelzorger. Woont degene voor wie je zorgt in de gemeente Breda? Dan kun jij deze mantelzorgwaardering aanvragen.

Als jonge mantelzorger groei je op in een gezin waar extra zorg voor iemand nodig is. Daarom heb je vaak extra huishoudelijke of zorgtaken hebt, je maakt je regelmatig zorgen en/of moet vaak rekening houden met de persoon die zorg nodig heeft. Ook jij kunt dan de mantelzorgwaardering aanvragen.

Meld je aan

BredaMantelzorg verzorgt de mantelzorgwaardering namens de gemeente Breda. Voor 2024 kun je deze waardering vanaf 15 augustus tot en met 31 oktober aanvragen via BredaWaardeert.

Online aanvragen niet mogelijk?

Bel dan in de maand september (op werkdagen) tussen 9.00 en 12.00 uur met BredaMantelzorg via: (076) 750 32 00.

Goed om te weten

Je krijgt vóór 2 december bericht of je aanvraag is goedgekeurd of niet. Neem bij vragen hierover voor 16 december contact op met BredaMantelzorg. Wil je de meer weten over hulp en ondersteuning? Ga naar de website van BredaMantelzorg of bel (076) 750 32 00.

 

Lees meer

Verhalen

Ik dacht dat het CJG er alleen was voor gezinnen die écht in de problemen zaten

Ik maakte me zorgen om mijn zoontje die op school weinig vrienden had en zijn plek niet goed kon vinden. Een medewerker van Zorg voor elkaar Breda wees me erop dat ik met deze vraag terecht kon bij het Centrum voor Jeugd en Gezin.

– Jamila

Ik heb weer vertrouwen in mijzelf

De 22-jarige Amy uit Breda heeft autisme (PDD-NOS). Hierdoor vindt ze het lastig een baan te vinden. Een baan die bij haar past en waar ze plezier uit haalt. Via Zorg voor elkaar Breda volgde ze het traject ‘Toekomstcoach’. Samen met toekomstcoach Manou onderzocht ze welke functie nu écht bij haar past. Benieuwd of Amy een leuke baan heeft gevonden? Lees het interview.

– Amy