Wegwijs in je geld- en regelzaken

Heb je geldproblemen? Of lukt het je niet om iets financieel te regelen? Mogelijk zit je in de schulden. Of dreig je daarin te raken. Wat je situatie ook is: jij maakt je zorgen om je geldzaken. 

 

We begrijpen goed hoe moeilijk dit voor je kan zijn. Wat moet je doen bij financiële problemen? De beste stap om te zetten is financiële hulp vragen. Want je hoeft je niet te schamen. En je hoeft het zeker niet alleen te doen. 

 

Het maakt niet uit waar je tegenaan loopt. Jij bent op zoek naar iemand die je kan ondersteunen. Dan staan wij voor je klaar. Want bij Zorg voor elkaar Breda doen we het samen. Of je nu een vraag hebt over (gemeentelijke) belastingen, je op zoek bent naar begeleiding of je benieuwd bent naar op welke vergoedingen of subsidies je recht hebt. Twijfel nooit om contact met ons op te nemen.

 

Vragen en antwoorden

Vraag en antwoord

Hoe vraag ik kinderopvangtoeslag aan?

Je wilt dat je kinderen goed opgevangen worden terwijl je werkt. Maar dat kost geld. Daarom kun je in de vorm van kinderopvangtoeslag een tegemoetkoming in de kosten van geregistreerde opvang aanvragen. Op de website van de Belastingdienst lees je er meer overHeb je hulp nodig bij het aanvragen of heb je andere financiële vragen? Een medewerker van Zorg voor elkaar Breda kan je wegwijs maken en je ondersteunen. Bijvoorbeeld door je in contact te brengen met het Toeslagenservicepunt van de Sociaal Raadslieden in Breda.

 

Lees meer
Vraag en antwoord

Door mijn scheiding heb ik geldzorgen. Wat kan ik doen?

Veel mensen hebben geldzorgen na een scheiding. Dat is erg vervelend, omdat scheiden al lastig genoeg is. Maak jij je ook zorgen en kom je er zelf niet uit? Neem dan contact op met Zorg voor elkaar Breda. Een medewerker kan je wegwijs maken en samen met jou kijken naar de mogelijkheden.

Lees meer
Vraag en antwoord

Hoe kom ik rond als ik op mezelf ga wonen?

Als je voor het eerst op jezelf gaat wonen, komt er veel op je af. Je moet het nodige regelen en betalen, zoals je eigen verzekeringen, bankzaken en de huur. Hoe zorg je er dan voor dat je toch rond kan komen? Om meer grip op je financiën te krijgen, kan een medewerker van Zorg voor elkaar Breda je wegwijs maken en je ondersteunen.

Lees meer
Vraag en antwoord

Hoe regel ik een aanpassing in mijn woning?

Soms zijn aanpassingen in huis nodig om er zelfstandig te kunnen blijven wonen. Kleine aanpassingen zijn bijvoorbeeld een douchezitje of het verwijderen van drempels. Grotere aanpassingen zijn een traplift of een aangepast keukenblok.

Voor een aantal aanpassingen is een WMO beschikking nodig.
Neem hiervoor contact met ons op.

Later is Nu organiseert elk jaar in 3 Bredase wijken een serie bijeenkomsten. Alle bijeenkomsten worden verzorgd door een Bredase specialist. En er is altijd ruimte voor het onderlinge gesprek. Want we vinden het belangrijk dat buurtgenoten elkaar ontmoeten, elkaar (leren) kennen en ervaringen uitwisselen. De bijeenkomsten zijn daarom klein van opzet. In welke wijk de campagne actief is, kun je lezen op de website.

Wil je liever iemand spreken en/of zien? Je kunt altijd contact met ons opnemen of naar een spreekuur of wijkcentrum bij jou in de buurt gaan.

Lees meer
Vraag en antwoord

Ik heb een lichamelijke beperking. Welke financiële regelingen zijn er?

Er zijn verschillende regelingen voor mensen met een lichamelijke beperking:

 

  • Lees meer over arbeidsongeschiktheid na ziekte (WIA).
  • Ben je minimaal 17 jaar oud? Lees meer over het aanvragen van een Wajong-uitkering.
  • Heb je vragen over wonen, zorg of vervoer en kom je er zelf niet uit? Maak een gratis afspraak bij je in de buurt. Sociaal Raadsliedenwerk Breda bekijkt samen met jou waar je recht op hebt. Ook kun je op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 uur chatten met medewerkers via de chatbalk rechtsonder op de pagina van Sociaal Raadsliedenwerk.

Wil je liever iemand spreken en/of zien? Je kunt altijd contact met ons opnemen of naar een spreekuur of wijkcentrum bij jou in de buurt gaan.

Lees meer
Vraag en antwoord

Hoe vraag ik kwijtschelding van gemeentelijke belastingen aan?

Iedereen in Breda betaalt gemeentelijke belasting en waterschapsbelasting. De gemeente kan bekijken of kwijtschelding mogelijk is, dus dat je deze niet hoeft te betalen. Dat hangt af van je inkomsten en je vermogen.

Wil je liever iemand spreken en/of zien? Je kunt altijd contact met ons opnemen of naar een spreekuur of wijkcentrum bij jou in de buurt gaan.

Lees meer
Vraag en antwoord

Wie kan mij helpen bij het invullen van allerlei formulieren?

Bij het invullen van formulieren kan iemand in je omgeving misschien helpen. Heb je echt niemand die je kan helpen?

  • Praktische hulp aan huis staat voor je klaar om je te helpen met praktische zaken waar zelf even niet uitkomt. Er kan een vrijwilliger bij je thuis komen als je zelf niet naar een spreekuur kan gaan. Zij kunnen bijvoorbeeld helpen met de administratie, belastingen en toeslagen aanvragen.
  • Voor het aanvragen van toeslagen en het invullen van formulieren, kun je terecht bij het Sociaal Raadsliedenwerk Breda. Zij helpen je ook met problemen met de overheid of andere instanties.
  • Heb je vragen over dingen die je moet regelen met de overheid? Dan kun je terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid.

Wil je liever iemand spreken en/of zien? Je kunt altijd contact met ons opnemen of naar een spreekuur of wijkcentrum bij jou in de buurt gaan.

Lees meer
Vraag en antwoord

Wat is een persoonsgebonden budget?

Met een persoonsgebonden budget (PGB) kun je zelf zorg inkopen.

 

  • Op deze website vind je meer informatie en mogelijkheden om pgb aan te vragen.
  • Met deze test kun je erachter komen of een PGB iets voor jou is.
  • Kijk ook eens op de website van gemeente Breda.
  • Voor hulp bij het aanvragen van een PGB kun je terecht bij ons voor onafhankelijke cliëntondersteuning. Neem hiervoor contact met ons op. Ook kun je zonder afspraak naar een spreekuur of wijkcentrum in jouw buurt.

 

Lees meer
Vraag en antwoord

Wie kan mij helpen met mijn belastingaangifte?

Lees meer
Vraag en antwoord

Kom ik in aanmerking voor de mantelzorgwaardering?

Breda waardeert mantelzorg

Mantelzorgers zijn onmisbaar. Als blijk van waardering kunnen mantelzorgers die zorgen voor iemand in de gemeente Breda een mantelzorgwaardering aanvragen. Dit is een Breda Cadeaukaart van 75 euro. Jonge mantelzorgers kunnen een Breda Cadeaukaart van 25 euro aanvragen. Deze cadeaukaart is in te wisselen bij ruim 150 restaurants, winkels en activiteiten in Breda. Zo steunen we de Bredase ondernemers.

Kan ik deze mantelzorgwaardering aanvragen?

Zorg jij minimaal 3 maanden en 8 uur per week onbetaald voor iemand? Bijvoorbeeld een familielid, partner, kind, buur, vriend of kennis? Dan ben je mantelzorger. Woont degene voor wie je zorgt in de gemeente Breda? Dan kun jij deze mantelzorgwaardering aanvragen.

Als jonge mantelzorger groei je op in een gezin waar extra zorg voor iemand nodig is. Daarom heb je vaak extra huishoudelijke of zorgtaken hebt, je maakt je regelmatig zorgen en/of moet vaak rekening houden met de persoon die zorg nodig heeft. Ook jij kunt dan de mantelzorgwaardering aanvragen.

Meld je aan

BredaMantelzorg verzorgt de mantelzorgwaardering namens de gemeente Breda. Voor 2024 kun je deze waardering vanaf 15 augustus tot en met 31 oktober aanvragen via BredaWaardeert.

Goed om te weten

Je krijgt vóór 2 december bericht of je aanvraag is goedgekeurd of niet. Neem bij vragen hierover voor 16 december contact op met BredaMantelzorg. Wil je de meer weten over hulp en ondersteuning? Ga naar de website van BredaMantelzorg of bel (076) 750 32 00.

 

Lees meer
Vraag en antwoord

Hoe kan ik met weinig inkomen toch een dagje uit of op vakantie?

Wij hebben de volgende tips voor je:

  • Brakkenfestival
    Grootschalig evenement voor kinderen in de basisschool leeftijd in de eerste week van de zomervakantie
  • BredaPas
    Het hele jaar door diverse aanbiedingen voor mensen met een minimum inkomen
  • X-kids
    Elke schoolvakantie zijn er leuke activiteiten voor kinderen.
  • Go-Kids
    Website met tips voor (gratis) uitjes in de regio Breda
  • Uitzinnig
    Tips voor een goedkoop dagje uit in de Regio Breda.
  • Kidsproof Breda
    Tips voor uitjes, kinderfeestjes en meer in de Regio Breda
  • Zoka
    Groepskampen voor kinderen uit  Breda. BredaPashouders krijgen 50% korting.
  • Vincentius Vereniging 
    Vakantieweken voor gezinnen.
  • Stichting Sinterklaas Kindercomité Breda
    Vrijetijdsbestedingen en/of ontspanningsactiviteiten voor kinderen uit Breda uit gezinnen met lagere inkomens.
  • In de brochure Haal meer uit je geld  staan ook tips voor een gratis dagje uit.

Wil je liever iemand spreken en/of zien? Je kunt altijd contact met ons opnemen of naar een spreekuur of wijkcentrum bij jou in de buurt gaan.

Lees meer
Vraag en antwoord

Ik zoek vervoer en eventueel begeleiding daarbij

Als je niet meer zo mobiel bent, word je wereld snel kleiner. Zo kun je makkelijk in een isolement raken.

  • Praktische hulp in huis staat voor je klaar om je te helpen met praktische zaken waar zelf even niet uitkomt.
  • AutoMaatje is misschien een mogelijkheid. Is zelf regelen lastig en kun je geen beroep doen op vervoer met indicatie (deeltaxi) of het OV? AutoMaatje/vervoer richt zich op mensen die geen alternatief en een laag inkomen hebben. Heb je begeleiding thuis van een andere organisatie dan maatschappelijk werk? Dan kun je geen beroep doen op AutoMaatje. De begeleiding moet dan zelf een oplossing zoeken.Tegen een kleine onkostenvergoeding rijden vrijwilligers uit de buurt je met hun eigen auto. Heb je vervoer nodig? Neem dan contact op met Zorg voor elkaar Breda: (076) 525 15 15. We bekijken dan samen of jij voor AutoMaatje in aanmerking komt. Doe dit tijdig, minimaal drie dagen van tevoren, want het is niet altijd beschikbaar. Waar nodig en mogelijk zoeken wij een vrijwilliger uit de groep chauffeurs die je op het door jou gewenste tijdstip kan rijden. We bellen je terug als er een chauffeur beschikbaar is en geven de verwachte kosten. De vergoeding is € 0,35 per km, berekend vanaf het huis van de chauffeur. Met een BredaPas is het € 0,20 per km.

    Op het afgesproken moment staat de vrijwilliger voor de deur. Bij een kort uitje zal deze vaak bij je blijven. Als er veel tijd zit tussen de heen- en terugrit, spreek je met elkaar af wanneer hij of zij weer klaarstaat voor de terugreis. Je betaalt de vergoeding rechtstreeks aan de vrijwilliger, plus de eventuele parkeerkosten.

Wil je liever iemand spreken en/of zien? Je kunt altijd contact met ons opnemen of naar een spreekuur of wijkcentrum bij jou in de buurt gaan.

Lees meer

Verhalen

Hoe vraag ik kinderopvangtoeslag aan?

‘Op dit moment ben ik 30 weken zwanger. Het is het eerste kindje van mij en mijn vrouw Annette. Een kindje krijgen is voor ons niet zo makkelijk. Gelukkig hebben we na lang zoeken een geschikte donor geworden en is het gelukt om zwanger te raken. Annette en ik zijn ontzettend blij met de zwangerschap en kunnen niet wachten tot onze zoon geboren wordt. Het duurt nu niet lang meer!’

– Maya

Hoe kom ik rond als ik op mezelf ga wonen?

‘Ik ben Milan en ik ben 24 jaar oud. Ik wil jullie iets vertellen over mijn geldproblemen. Ik koop vaak spullen online en betaal dan later. Dat heb ik te vaak gedaan. Nu heb ik schulden. Het is soms moeilijk om nee te zeggen tegen alle mooie aanbiedingen online. Nu snap ik dat het misschien niet zo slim was om ze te kopen. En nu zit ik ermee.’

– Milan

Door mijn scheiding heb ik geldzorgen. Wat kan ik doen?

‘Mijn vrouw is vorig jaar bij mij weggegaan en sindsdien woon ik alleen. Ik vind het heel lastig om in mijn eentje alle rekeningen te betalen. Toen mijn vrouw hier nog woonde, hadden we twee inkomens. Zij regelde ook altijd de geldzaken en het huishouden, dus daar had ik geen omkijken naar.’

– Jos

Ik heb nooit eerder zonder werk gezeten.

‘Vorig jaar raakte ik ineens mijn baan kwijt. Ik heb nooit eerder zonder werk gezeten. Ik ben blij dat ik hulp heb gevraagd bij Zorg voor elkaar Breda. Degene die ik aan de telefoon kreeg, gaf al bruikbare tips waarmee ik zelf aan de slag kon. Toch had ik meer hulp nodig.’

– Jerry

Een torenhoge schuld

‘Toen ik bij Zorg voor elkaar Breda aanklopte had ik 70.000 euro schuld. Twee jaar geleden ben ik gescheiden en daar hield ik grote geestelijke en praktische problemen aan over. Daarbij heb ik ADHD en symptomen van borderline. Daardoor vind ik het moeilijk om afspraken te maken en na te komen. Ik ben eigen baas, maar wel zonder inkomen.’

– Danny