Goede zorg doen we samen

Zorg voor elkaar Breda zoekt

Dé_Vrijwilligersmarkt_-_Jille_Zuidema_345_200_s_c1

Hij is één van de 5 coördinerend vrijwilligers bij Praktische Hulp van Zorg voor elkaar Breda. Per week komen daar zo’n 40 à 50 hulpvragen binnen. Er wordt goed gekeken of het echte nood is als iemand belt. Mensen die familie, vrienden of buren hebben, wordt gevraagd hier eerst hulp te zoeken. Of iemand heeft de middelen om de hulp ‘in te kopen’. Zo zijn vervoersproblemen soms eenvoudig met de deeltaxi op te lossen.

AUTEUR: ESTHER ELSHOF
FOTO: JILLE ZUIDEMA

Wat voor hulpvragen?

Is dit allemaal niet het geval, dan gaan Paul en zijn collega’s kijken of de hulpvraag kan worden opgelost. Zij zoeken daar een passende vrijwilliger voor. Paul vertelt: “Er belde iemand die al 2 dagen niets te eten had. Hij kon zelf het pakket van de voedselbank niet ophalen. Hij kon ook niemand vinden om dat voor hem te doen. Of het geval van een meneer die moeilijk loopt. Die kon geen boodschappen meer doen. Hij heeft een mantelzorger, maar zij is zelf al zwaar belast. Aan deze mensen kon ik een vrijwilliger koppelen. Die doet nu samen met meneer de boodschappen. Dáár word ik nou enthousiast van.”

Naast deze voorbeelden gaat het om allerlei hulp, van lampen vervangen tot belastingaangiftes. En van kasten vastzetten tot vervoersproblemen oplossen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het komt langs. Paul zegt: “We verkopen geen nee en hebben geen wachtlijst.” Wel wordt er een kleine bijdrage gevraagd voor de dienst. Mensen met een BredaPas krijgen daar nog korting op.

Op 28 september is er in het Chassé Theater een vrijwilligersmarkt. Daar staan allerlei organisaties die vrijwilligers zoeken. Zo ook Zorg voor elkaar Breda. Zoek je voor 2 ochtenden per week zoiets als wat Paul doet? Of kun je goed mensen helpen met de administratie? Of je nu 1 keer per jaar iets doet of elke week, je bent van harte welkom bij de stand.

Kijk voor meer informatie op www.zorgvoorelkaarbreda.nl