Goede zorg doen we samen

Zomerkampen Breda, een traditie

Zoka_Kamp_(1)_345_200_s_c1

Aan het woord is Wilfred Huijsmans. Hij is al 22 jaar vrijwilliger en 7 jaar voorzitter van Stichting Zomerkampen Breda. Er is veel veranderd de afgelopen jaren. Er zijn veel sponsors bijgekomen, want de bijdrage van de gemeente is flink gedaald. Zo kunnen er nog steeds veel kinderen gratis mee. Promotie vindt vooral plaats op scholen, maar ook op de voedselbank. Om die kinderen te vinden waarvan de ouders geen vakantie kunnen betalen. Dit jaar is de stichting per school op zoek naar ambassadeurs: ouders die willen helpen met de werving.

AUTEUR: MARJORY VAN TWIST

Drie weken achter elkaar vinden er telkens 3 kampen plaats. Het Brakkenkamp, voor kinderen van de groepen 3, 4 en 5. Het tienerkamp, voor groep 6, 7 en 8, en het jongerenkamp, tot 16 jaar. Een weekje kamp kost € 115,00. Hebben je ouders dat niet, dan zoekt Zoka een sponsor.

De organisatie is per week in handen van 50 vrijwilligers. Het zijn vaak studenten van pabo en CIOS. Gedurende het jaar zijn zo’n 25 vrijwilligers actief met de voorbereiding en nazorg. Wilfred helpt zelf ook elke zomer mee: ”Het is gewoon leuk en gezellig!”

Zomerkampen Breda bestaat bijna 50 jaar. Er zijn dan ook kinderen bij waarvan beide ouders meegingen: liefdes die ontstonden op het kamp. In de laatste week is er een ‘Groka’, een groepskamp, voor kinderen van het speciaal onderwijs.

Zoka staat voor familiegevoel, betrokkenheid. Veel vrijwilligers draaien al 10 jaar mee. “Tegenwoordig vragen we wel een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), want je weet maar nooit.” Er zijn strenge regels om alles in goede banen te leiden. De sociale controle is groot.

Elke week is er een vol programma, met spelletjes en activiteiten. De spooktocht is populair, zo spannend! De jongeren koken zelf en bepalen zelf hun programma. Voor de kleinsten is er nog plaats dit jaar. Dus zit je in groep 3, 4, 5 of groep 6, 7, 8, geef je dan nu op via de website!