Goede zorg doen we samen

Wijkagent, spil in de wijk

Wijkagent_345_200_s_c1

Richard Konings is wijkagent in Etten-Leur. Hij is als een spin in zijn web, staat midden in de wijk. Maar, wat doet een wijkagent eigenlijk?

FOTO: WOUTER VAN DE STEEN

Om de week houdt Richard spreekuur. Hij staat dan met een wijkbus op de markt en schenkt koffie, thee en warme chocomel. Op andere weken loopt hij met een BOA (bijzonder opsporingsambtenaar) door de wijk. Waar nodig, helpt hij. Als hij zelf niet kan helpen, verwijst hij door naar anderen, zoals maatschappelijk werk en andere zorgverleners.

Vertrouwen

Een paar keer per maand draait hij noodhulp, voor de 112-meldingen in zijn wijk. Ook heeft hij contact met buurtverenigingen en buurtpreventieteams. Zo weet hij goed wat er allemaal speelt. Hij geniet groot vertrouwen in de buurt. Etten-Leur kent in totaal 5 wijkagenten. Eén keer in de 2 weken vergaderen ze, samen met de teamleiding. Waar nodig wordt extra ingesprongen. “Zo plaatsten we een lokfiets, om fietsendieven te ontmaskeren. We pakken jeugd aan die overlast bezorgt in het park. Ook plaatsen we oproepen op burgernet”, aldus Richard.

Contact met de buurt

Burgernet speelt een belangrijke rol. Iedereen die zich aanmeldt op dit netwerk, krijgt regelmatig vragen vanuit de politie. Zo was er een dementerende man, die op blote voeten van huis was vertrokken. Eén berichtje en de man werd teruggevonden. Richard vertelt: “Kleine onderzoeken doe ik zelf. Bijvoorbeeld naar een echtelijke ruzie, waarbij in het bijzijn van een kind klappen zijn gevallen. Dan roep ik beide ouders op het bureau en laat zowel de vrouw als de man vertellen wat er is gebeurd. Ik betrek Novadic-Kentron erbij als er sprake is van een verslaving. En doe een zorgmelding bij de Raad voor de Kinderbescherming, omdat er een kind bij betrokken was.” Richard vindt zijn beroep het mooiste van de hele wereld.