Goede zorg doen we samen

Werkplaats keramiek in Talentenfabriek de Faam

Werkplaats_keramiek_SMO_Jille_Zuidema33_345_200_s_c1

Waar eerder de snoepjes van de Faam lagen te drogen, zijn nu de werkplaatsen van Stichting Maatschappelijke Opvang Breda (SMO). Als je bij de hoge schoorsteen het terrein oploopt, kom je er vanzelf.

 

FOTO: JILLE ZUIDEMA

 

Vandaag zijn we te gast bij de werkplaats keramiek. Activiteitencoach Michael leidt ons rond. Vol enthousiasme vertellen hij en de deelnemers over het werk dat hier wordt verricht. Iedere dag zijn er zo’n 12 deelnemers actief in de 2 ruimtes. Eén wordt gebruikt voor het in mallen gieten van de klei. Ook het drogen en bakken van de producten gebeurt daar. In de andere ruimte zijn mensen bezig met het afwerken en het schilderen van de voorwerpen. Er is volop bedrijvigheid.

Het is nauwkeurig werk. Je moet er goed je aandacht bij houden. Terwijl Mike de gietnaden van een beeldje van een paard wegschuurt, vertelt hij: “Ik word hier rustig. Als ik niet oplet, breekt er wel zomaar een been af. En meestal als je bijna klaar bent! Je moet echt geduld hebben en precies werken.”

Iedereen heeft zijn eigen taak. Hij of zij doet dat wat hij leuk vindt of waar hij goed in is. Er wordt serieus geluisterd naar de creatieve ideeën die er ontstaan. Iedereen heeft een eigen talent. Daar wordt hier volop gebruik van gemaakt. Graag maken ze een uniek en apart product.

Marlies werkt aan zo’n nieuw product. Het wordt een tafelblad met een mozaïek van gebakken steentjes. Het eerste blad zie ik onder haar handen ontstaan. Ondertussen vertelt ze: “Ik kom hier 2 of 3 ochtenden in de week. Mijn man zit hiernaast op de houtwerkplaats en ik zat veel alleen thuis. Hierdoor kreeg ik paniekaanvallen. De GGZ heeft toen gezorgd dat ik ook hier kon komen. Ik heb hier lekker m’n eigen hoekje. Ik ben graag creatief bezig en het is extra fijn om dat hier te doen. Ik ben onder de mensen en dat geeft afleiding!”

Zo wordt er hard gewerkt. Ook aan de eigen toekomst. Voor met name de jongere deelnemers is het vaak een eerste stap richting betaald werk.

Gerelateerde vragen: Werkplaats keramiek in Talentenfabriek de Faam