Goede zorg doen we samen

Voorlichten bij Wonen met Gemak is leuk en zinvol

Wonen_met_gemak-PeterKats_345_200_s_c1

Wie wil dat niet, zolang mogelijk in je eigen huis blijven wonen? In Breda werkt Wonen met Gemak daar hard aan mee.

Men wil bereiken dat mensen zelfstandig en prettig in hun eigen woning kunnen blijven wonen. Men geeft informatie, advies en praktische hulp bij het hiervoor geschikt maken van de woning.Per wijk worden er daarom voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd.  

Vrijwilligers gevraagd
Voor die bijeenkomsten zoekt men nu voorlichters. Een van de huidige vrijwilligers is Peter Kats. Hij vertelt met veel plezier over zijn bezigheden bij Wonen met Gemak. “Ik heb altijd bij een verzekeraar gewerkt. Toen ik met pensioen ging, zocht ik naar vrijwilligerswerk met een uitdaging. Daar wilde ik dan wel graag deskundige ondersteuning bij. Nou, die heb ik hier beide volop gevonden! Allereerst kreeg ik een technische training. Verder werk ik in een team van enthousiaste vrijwilligers. Iedere twee maanden komen we bij elkaar, wisselen dan informatie en ervaringen uit. Zo zorgen we dat onze voorlichting inhoudelijk blijft kloppen. We maken daarbij gebruik van elkaars vaardigheden. Zo verzorg ik ondermeer de presentatie en stem ik de informatie af op nieuwe ontwikkelingen. Een ander onderhoudt weer de contacten met het bedrijfsleven.”Verder vertelt hij dat hij en zijn collega’s beurzen bezoeken en cursussen volgen.

Uitdagend werk
Peter vervolgt: “Bij de bijeenkomsten werken we altijd in tweetallen. De een geeft voorlichting en de ander zorgt dat het gesprek in de groep goed verloopt. De grootste uitdaging is bewoners zó te informeren dat ze zelf besluiten kunnen nemen. Over hoe hun huis veiliger en comfortabeler te maken. Dat betekent wel dat je je in mensen moet kunnen verplaatsen. We schrijven niks voor, maar helpen iedereen in de eigen situatie de beste oplossing te kiezen. Veel informatie is al bekend, maar men hoort altijd wel weer iets nieuws. Mensen worden erdoor gestimuleerd om verder vooruit te kijken. Het voldoet echt aan een behoefte. Dat maakt het werk erg leuk.” 

Ook vrijwilliger worden bij Wonen met Gemak? En ben je in de periode van september tot juni minstens 1 dagdeel per week beschikbaar? Meld je dan aan bij Liesbeth Smedinga, e-mail: liesbethsmedinga@zorgvoorelkaarbreda.nl.