Goede zorg doen we samen

Volwassenen leren alsnog beter lezen en schrijven

Taalambassadeur-Jille_Zuidema_1_345_200_s_c1

Beide stichtingen helpen gemeenten en organisaties bij de aanpak van laaggeletterdheid.

Geen diploma

Haar ouders zeiden: “Meiske, je hoeft niet te leren. Na je trouwen heb je geen diploma nodig”. Dat kwam goed uit! Anke had moeite met lezen en schrijven. Als ze moest voorlezen, zei ze dat ze zich ziek voelde. Dan kon ze de klas uit. Met haar man samen had ze een horecabedrijf. Alles had een code. Handig, maar alleen zó kon Anke de bestelling opnemen. Niemand wist dat! Haar kinderen voorlezen lukte niet. Ze zei maar dat ze te druk was. Vanwege ziekte stopten ze met het café. Anke was 46 en wilde de zorg in als vrijwilliger. Ze begon aan een opleiding. Stage ging goed, lezen en schrijven niet. Niemand begreep dat. Ze had allerlei foefjes: spiekbriefjes, afkijken…

Ernestine vertelt: “Mensen die laaggeletterd zijn, zijn vaak hartstikke slim. Ze kunnen goed verbergen dat ze er moeite mee hebben. In Nederland zijn 2,5 miljoen laaggeletterden. We bereiken er maar een klein deel van. Velen schamen zich en de hulpverlener schaamt zich om vragen te stellen. Zo blijft het probleem bestaan!”

Voorlezen

De kleinkinderen vroegen of ze Jip en Janneke wilde voorlezen. Ze kenden alle verhaaltjes. “Oma, dat staat er niet”, zeiden ze. Anke zei: “Oh? Mijn bril is vies”. Op een dag besloot ze terug naar school te gaan. Ze durfde niet in haar eigen dorp Klundert. Ze kon naar Zevenbergen. Anke zegt: “Het halve dorp zat op les! Ik stond er toch niet alleen voor! Helaas moest ik na 10 jaar stoppen.” Een tijdje geleden ging het slecht. Anke was bang om dingen verkeerd te doen. Ze ging naar een maatschappelijk werkster. Die zei: “Ga weer naar school”. Dat doet ze nu weer. Anke zegt: “Al ben je 80, wat maakt het uit! Zoek hulp. Liefst voor je in een crisis raakt.” Op de school van haar kleinkind werd Anke voorleesoma. Ze doet het nog steeds: eindelijk lekker voorlezen!

Gerelateerde vragen: Volwassenen leren alsnog beter lezen en schrijven