Goede zorg doen we samen

Thuis leren achter je computer of iPad

E-learning-Jille_Zuidema_1_345_200_s_c1

Thuis leren. Achter je computer of op je iPad. E-learning heet dat. De Vrijwilligersacademie Breda biedt dat tegenwoordig ook aan.

FOTO: JILLE ZUIDEMA

Er zijn in Breda heel veel vrijwilligers actief. Op allerlei gebied. Ze doen dat vaak met hart en ziel. Zinvol bezig zijn en er plezier in hebben, is daarbij de motivatie. Maar ook nieuwe dingen leren. Voor dat laatste is in Breda de vrijwilligersacademie opgericht. Op hun site vind je verschillende cursussen en sinds kort ook e-learning programma’s.

Marianne Oosterwijk (64) is vrijwilliger bij Zorg voor elkaar Breda. Ze is maatje van een oudere dame en helpt iemand met boodschappen doen. Ze is geïnteresseerd in mensen. Dat was al zo toen zij bij een reisbureau werkte. Maar dit vrijwilligerswerk vraagt soms net iets anders van haar. “Je hoort vaak praten over eenzaamheid, maar wat is dat nou precies?” Marianne volgde de e-learning over dit onderwerp. Ze leerde zien welke ideeën ze zelf heeft over eenzaamheid en hoe je het herkent. Het blijkt iets te zijn wat mensen niet makkelijk laten zien. Hoe breng je het dan toch ter sprake? Met als laatste vraag natuurlijk: Hoe kun je er als vrijwilliger het beste mee omgaan?

Heel leerzaam

De cursus bestaat uit 4 lessen. De eerste les maakte Marianne samen met andere vrijwilligers. De lessen daarna volgde ze thuis op haar iPad. Marianne vertelt: “E-learning kun je doen wanneer het jou uitkomt. Dat is een groot voordeel. Er zaten filmpjes bij de lessen. Daarna moest je allerlei vragen beantwoorden. Ik vond het heel leerzaam. Het is belangrijk om verder te kijken dan je eerste indruk. Bovendien zit niet iedereen hetzelfde in elkaar. Iemand kan zich in een bepaalde situatie eenzaam voelen. Voor een ander kan dat heel anders zijn. Het blijft ‘mensenwerk’. Dat maakt het juist zo leuk!”