Goede zorg doen we samen

Tai Chi in Balieweide

Tai_Chi-Jille_Zuidema_(1)_345_200_s_c1

Eigenlijk zijn het Chi Kung lessen. Die bestaan uit een korte serie bewegingen. Begeleidster Ine legt uit dat ze de lessen Tai Chi noemt, omdat dat meer bekendheid heeft. Bij Tai Chi gaat het in feite om een veel langere serie. Beide vormen worden op een langzame, ontspannen manier uitgevoerd. Chi Kung brengt je tot rust, door te bewegen op het ritme van je ademhaling. De oefeningen maken het lichaam soepel en brengen je aandacht in het moment. Deelnemers krijgen meer balans en evenwicht. Dat is voor oudere mensen heel belangrijk.

FOTO: JILLE ZUIDEMA
AUTEUR: ESTHER ELSHOF

‘Chi’ is Chinees voor levensenergie. De oefeningen zijn geschikt voor iedereen. Zij kunnen worden aangepast aan de aard van klacht, leeftijd en conditie. Chi Kung is erg geschikt tegen allerlei klachten, zoals vermoeidheid, angst en slapeloosheid. Maar ook bij gewrichtsproblemen, hoofdpijn en overgangsklachten. De oefeningen zijn op DVD gezet. Deze is te koop, zodat je de oefeningen elke dag thuis kunt doen.

Ik praat met Marije (62) en Marinella (70). Marinella doet al jaren mee, sinds haar pensionering: “Ik doe vooral mee voor de gezelligheid.” Ze vindt de lessen zó goed, dat ze de DVD heeft gekocht voor haar dochter. Marije: “Mij helpt het als ik down ben. Ik heb een groot verlies geleden dit jaar en Tai Chi pept me op.” Beiden zijn erg te spreken over Ine, de begeleidster: “Ze is altijd positief.”

“Naast gezondheid speelt ook het onderlinge contact een grote rol. We houden in de gaten of iedereen er is. Zo niet, dan bellen we of gaan we langs”, vertelt Ine. “We adviseren om iedere dag een half uur te bewegen. Je kunt hier 2 keer in de week Tai Chi doen. De club is vrij vast, er is weinig verloop.”

Als je ook een keertje wilt meedoen: je bent van harte welkom. Loop gewoon eens binnen. Op donderdagochtend van 09.15 uur tot 09.45 uur aan Baliëndijk 82.

Kijk voor meer informatie op www.taichibreda.nl