Goede zorg doen we samen

Taalspreekuur, hét infopunt voor Nederlandse les

Taalspreekuur-Jille_Zuidema_1_345_200_s_c1

Het is er deze dinsdagmorgen gezellig druk. Overal hoor en zie je mensen. Ze zoeken naar boeken, zitten bij elkaar te praten of lezen een tijdschrift. Middenin in de bieb staat een grote tafel met een bordje ‘Taalspreekuur’. Twee vrijwilligers zijn daar met mensen in gesprek.

 

FOTO: JILLE ZUIDEMA

AUTEUR: GERDA PRINS

 

Taalspreekuur goed bezocht

Remko is een van de vrijwilligers. Hij werkt sinds 1,5 jaar bij het Taalspreekuur en ziet dat het steeds drukker wordt. Hij vertelt: “We krijgen hier allerlei mensen aan tafel die Nederlands willen leren. Ze zijn daar vaak heel gedreven in. Ieder om een eigen reden. Zo komen er Turkse en Marokkaanse vrouwen. Deze willen Nederlands leren spreken zodat ze met hun kleinkinderen kunnen praten. Oost-Europese mensen komen omdat ze zich beter in het Nederlands willen redden. Verder komen er nieuwkomers die moeten inburgeren. Zij willen vaak en goed les krijgen, zodat ze het examen kunnen halen. Maar er komen ook Nederlanders die beter willen leren lezen en schrijven.”

Verschillende vragen met verschillende antwoorden

De kunst is om het juiste advies te geven. Moet iemand inburgeren, of wil zij of hij vooral oefenen met Nederlands praten? Wil men in een groep les krijgen of liever alleen? Kan iemand lezen en schrijven of niet? Allemaal belangrijke vragen om een goed advies te kunnen geven. Dat betekent dat de vrijwilliger de juiste vragen moet stellen en goed moet luisteren. Gelukkig hebben ze sinds kort een schema. Daarmee kan de passende taalaanbieder makkelijker worden gevonden. Een goed hulpmiddel, want het zijn er al meer dan 30 in Breda. Remko: “We geven mensen altijd de informatie mee waar ze zélf mee verder kunnen. Een paar weken later bellen we hen om te vragen of het allemaal gelukt is. Zo nodig komen mensen nog een keer terug.”

Het Taalspreekuur is op: dinsdag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur in Bibliotheek Centrum woensdag van 10.00 tot 12.00 uur in Bibliotheek Noord

Voor informatie: telefoon: (06) 52 81 38 07 e-mail: bibliotheek.taal&werk@breda.nl

Gerelateerde vragen: Taalspreekuur, hét infopunt voor Nederlandse les