Goede zorg doen we samen

Spelenderwijs woorden leren met VVE Taalmaatjes

VVE_taalmaatjes_-Jille_Zuidema_1_345_200_s_c1

‘Juffrouw Kaatje’ noemen ze haar. Tegenwoordig kijken ze uit naar haar komst. Van heel stille meisjes zijn het nu meisjes die vol vragen en verhalen zitten. Dat was in november 2015 wel anders. Het viel de school op dat de tweeling nauwelijks praatte. De juffrouw vertelde hun moeder over het project van VVE Taalmaatjes. Dat is bedoeld voor ouders van jonge kinderen die nog niet naar school gaan, of in groep 1 of 2 zitten. Er komt dan wekelijks iemand bij je thuis. Het doel is de taalontwikkeling van de kinderen te stimuleren. De ouders leren hoe ze dat het beste kunnen doen.

FOTO: JILLE ZUIDEMA
AUTEUR: GERDA PRINS

Moeder was meteen enthousiast. Bovendien had ze met Katelijne een goede klik. Katelijne vertelt: “In het begin heb ik echt het vertrouwen van de kinderen moeten winnen. Moeder en ik spraken vooral met elkaar. Oumaima en Hajar zaten erbij en vingen op die manier natuurlijk al allerlei woorden op. Later ging ik met woordkaarten aan de slag. Ik krijg van de school iedere 2 weken een bladzijde met plaatjes en woorden waarmee ze op school ook werken. Bijvoorbeeld: ijs, bevriezen, ontdooien, koud, glad. We hebben toen samen met de kinderen ijsblokjes in een schaal gedaan. Ze zagen het ijs ontdooien. Zo leerden de kinderen spelenderwijs allerlei woorden en begrippen, ook al zeiden ze zelf nog niet veel.”


Afgelopen augustus kwamen ze terug van hun vakantie in Marokko. Katelijne verwachtte opnieuw hun vertrouwen te moeten winnen, maar niks was minder waar. Ze zaten vol verhalen en zodra ze haar zagen barstten ze los. Moeder vertelt: “Dat was voor ons beiden een heel emotioneel moment. Onze inspanningen werden daarmee echt beloond. Wat waren we blij!”

Inmiddels zit het jaar begeleiding erop. Jammer, want de meisjes hadden het erg naar hun zin met ‘juffrouw Kaatje’. Maar het gezin kan inmiddels op eigen kracht verder!

Voor informatie of aanmelding: Paula Sangers, coördinator VVE Taalmaatjes, tel. (06) 38 49 34 84 e-mail: p.sangers@humanitas

Gerelateerde vragen: Spelenderwijs woorden leren met VVE Taalmaatjes