Goede zorg doen we samen

Samen op pad met de Straattour van het Annahuis

Straattour-Jille_Zuidema_1_345_200_s_c1

Op een zonnige wintermorgen verzamelen zich zo’n 20 scholieren bij het Annahuis. Ze gaan op stap met straatgidsen.

FOTO: JILLE ZUIDEMA

Naomi, medewerker bij het Annahuis, vraagt: “Heeft er iemand ervaring met verslaving of psychische klachten?” Het blijft stil. “Ként iemand dan een dak- of thuisloze?” Eén vinger gaat omhoog. Het meisje vertelt: “In de supermarkt waar ik werk, komt iemand die vaak terugkomt. Hij draagt altijd dezelfde kleding. Dat zou een dakloze kunnen zijn.”

De gidsen Rik, Peter, Mario en Delano zijn allemaal dak- en thuisloos geweest. Vandaag lopen we Riks oude route. We krijgen de opdracht mee: “Ga in gesprek en vraag!” Het gaat langs portieken, garages, parken, bosjes en watertjes. We horen verhalen over het harde straatleven. Over drugs, prostitutie, pech, verlies...

“Als dakloze houd je alles in de gaten. Overdag ga je vriendelijk met elkaar om, ‘s avonds ga je je eigen weg. Een veilige plek houd je voor jezelf. Als je niet oplet, worden je spullen onder je vandaan gestolen”. Lachend vervolgt Peter: ”We gaan zo bij de burgemeester op bezoek, opwarmen met warme chocomel. Dat deed ik elke dag. Bij het Stadskantoor vraag je ook je daklozenuitkering aan.” Mario laat zijn oude bioscooppasje zien. Hij kocht het van die uitkering. Zo kon hij de hele dag de bioscoop in. Tot ’s avonds laat film kijken.

Als we na 3 uur weer terug zijn, sluit Naomi af. Ze zegt: “Je wordt niet zomaar dakloos. Er zijn organisaties waar je terecht kunt voor een uitkering. Daarvoor moet je wel aan alle voorwaarden voldoen. Er zijn nog heel wat mensen dakloos. Door allerlei omstandigheden buiten de boot gevallen. Voor díe groep zijn wij er!”

Er komen mooie, kritische gesprekken op gang met de leerlingen van het Sint-Oelbert gymnasium. Delano zegt: “Ik krijg hier zoveel energie van! Het is belangrijk om in gesprek te zijn, dat kweekt meer begrip.”

Wil je ook mee op stap? Neem dan contact op: Annahuis, tel. (076) 521 79 64

Gerelateerde vragen: Samen op pad met de Straattour van het Annahuis