Goede zorg doen we samen

Samen koken en eten in de Haagse Beemden

Buurt_voor_elkaar_345_200_s_c1

In de kleine keuken van Alexberg is Ricardo samen met een gast aan het koken. Ze bereiden een heerlijke maaltijdsoep. Even verderop staat Henk, in gesprek met een paar andere gasten.

Henk Kooij en Ricardo Ghafoerkhan (coördinator) zijn 4 jaar geleden begonnen met dit kookproject. WonenBreburg vroeg hen: ‘Hoe kan de gemeenschappelijke ruimte Alexberg in de Haagse Beemden anders worden gebruikt?’

Zo ontstond het koken voor en met buurtbewoners. Ricardo is de creatieve kok. Henk is degene die om geld ‘schooit’. Ze doen al heel lang vrijwilligerswerk en met veel passie. Altijd klaar om de groep te begeleiden. Mensen uit hun huis halen en bij elkaar brengen is hun streven. Hen een andere omgeving aanbieden. Sommige deelnemers veranderen omdat hun geheugen slechter wordt. Maar: “Een hele hoop blijft en dáár moet je gebruik van maken!” De twee kijken altijd naar wat wél kan.

Vandaag zijn er minder buurtbewoners dan normaal. Op woensdag wordt er vanaf 10 uur koffie gedronken. Om 12 uur wordt er samen gegeten, meestal 3 gangen. Het eten mag lekker pittig zijn, ook de Nederlandse kost. We zien veel vaste klanten. Die vinden het fijn om hun verhaal kwijt te kunnen. Je krijgt hier een goede, verse maaltijd voorgezet. Die krijgt niet iedereen elke dag. Ricardo vertelt lachend: “Het idee is dat de mensen meehelpen. Maar ik heb hen teveel verwend en nu laten ze zich liever bedienen. Dáár gaan we het nieuwe seizoen verandering in brengen. We koken altijd ruim, want soms zijn er onverwachte gasten. En als iemand afzegt vanwege ziekte, bezorgen we de maaltijd thuis.”

De keuken wordt uitgebreid. Henk vertelt: “De afwasmachine hebben we al. Gekregen. Voor de rest ga ik weer op zoek naar sponsors! Een grote supermarkt in winkelcentrum ‘De Berg’ sponsort ons geregeld met goederen. Eens per jaar koken we -tegen betaling- voor maatschappelijke organisaties. Die weten ons dus wel te vinden en vertellen het door.”

Het koken is nu al op woensdag, maar ze gaan ook op donderdag beginnen. Per keer is er plaats voor 6 tot 20 deelnemers. Voor € 4,00 kunt u meedoen en aanschuiven!

E-mail: ghafoerkhan128@kpnmail.nl

Gerelateerde vragen: Samen koken en eten in de Haagse Beemden