Goede zorg doen we samen

Rust en ruimte op Zorgboerderij Moervliet

Zorgboerderij_-Jille_Zuidema_345_200_s_c1

In deze rustige, groene omgeving wonen en werken Frans van Laer en Maria Rössler. Samen met Ineke de Jong runnen ze zorgboerderij Moervliet.

FOTO: JILLE ZUIDEMA
AUTEUR: LIESBETH DE JONG

 

Scharrelvlees en onbespoten groenten

Er worden, de seizoenen volgend, allerlei groenten geteeld. Aardappelen, wortelen, sla, pompoenen en rogge bijvoorbeeld. In een hok op het erf scharrelt een varken. Frans, lachend: “Hij staat nu alleen, daarom knuffel ik hem maar elke dag. Behalve 4 varkens, hebben we hier soms een paar koeien staan. Die zijn ook voor de slacht. Alle producten zijn te koop in onze boerderijwinkel.”

Maria gaat verder: “Samen met de mensen die hier werken, maken we groenten en fruit in. We hebben zelfgemaakte jam, likeur en ingemaakte groente. Alles is onbespoten. Onze spullen gaan ook naar natuurvoedingswinkels. Soms houden we in de schuur een Brocante verkoop en er staat een terras in de planning. Op Facebook vind je meer informatie.”

Werk genoeg

Op het erf en rondom de schuur is genoeg te doen. In de beschutte omgeving liggen allerlei grote en kleine klusjes te wachten. Ouderen en (jong)volwassenen met een zorgvraag zijn er van harte welkom. Ineke: “We begeleiden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het maakt niet uit wat voor beperking je hebt. Er is plaats voor zo’n 10 zorgvragers.”

Frans: “Het is wel echt werk. Je doet het niet alléén voor de lol. We brengen onze producten echt aan de man.” Ineke zegt: “Het moet wel haalbaar zijn en plezier geven. Het moet bij je passen. Zo kan ieder zijn eigen proces en ontwikkeling doormaken. Succesjes behalen is belangrijk, dat geeft een fijn gevoel. We willen uitvinden waar jij je prettig bij voelt. Hoe kun je weer terug naar de werkvloer.”

Na het eerste gesprek bepalen ze samen de doelen. Daar kun je in een gastvrije, gemoedelijke omgeving aan werken. Zo heb je niet telkens met een andere zorgverlener te maken. “Buiten zijn werkt zó helend, zeker bij psychische klachten. Het levert je zoveel op. Kom eens een kijkje nemen, of meld je aan.”

Kijk voor meer informatie op www.moervliet.nl

Gerelateerde vragen: Rust en ruimte op Zorgboerderij Moervliet