Goede zorg doen we samen

Passende zorg kan altijd geboden worden

foto_echtpaar_na_begel._(internet)_345_200_s_c1

Dat wist ook de huisarts van Fred en Joke. Hij schakelde Angela Dui, maatschappelijk werker, in. Samen met haar bezoek ik hen. Het ging in de zomer van 2015 niet goed met Fred. Toen hij een herseninfarct kreeg en medicijnen moest gaan gebruiken ging het mis. Hij nam ze onregelmatig in. Bovendien ging Fred teveel drinken. Hij raakte verward en kon zijn huis soms niet meer terugvinden. Dat alles zorgde voor grote spanningen. Dat de huisarts Angela stuurde vonden ze een goed plan.

i.v.m. privacy komt de foto van internet en zijn de namen ‘Fred’ en ‘Joke’ bedacht

Samen met hen bracht zij hun situatie in beeld. Welke problemen speelden er allemaal? Van wie kregen ze in hun eigen omgeving steun? Om dat duidelijk te krijgen, vulden ze samen een netwerkkaart in. Hun dochter bleek vaak bij te springen. Ook kregen ze hulp van hun zoon en een schoonzus. Maar dat alles was niet meer genoeg.

Angela schakelde Novadic-Kentron in. Die gingen met Fred in gesprek over zijn alcoholgebruik. Ook werd er voor een zinvolle daginvulling gezorgd. De gemeente gaf via de Wmo toestemming voor het bezoeken van een zorgboerderij. Daar gaat hij 3 dagen per week naar toe. Fred heeft het er erg naar zijn zin. Bovendien komt de wijkverpleging 3 x per dag. Die zorgt dat hij op tijd zijn pillen slikt. Dit alles maakte dat Fred weer opknapte. Toen belandde Joke in het ziekenhuis. Gelukkig kon hij zich dankzij de steun van zijn dochter en alle hulp, thuis toch goed redden. Een hele geruststelling voor Joke, die op dat moment zelf erg ziek was.

Inmiddels doen ze weer zoveel mogelijk zelf. Zo bood hun zoon laatst aan hen te komen halen, maar nee, ze gingen zélf met de bus. Ook het overstappen was geen probleem. “Ik heb toch een Hollandse mond. Als ik het niet weet, kan ik het vragen”, merkte Joke op. En zo is het!

Zorg voor elkaar Breda, telefoon (076) 525 15 15