Goede zorg doen we samen

Oog voor elkaar Breda brengt mensen in beeld

Oogvoorelkaar_Nelly_en_Frederique-Jille_Zuidema_345_200_s_c1

Nelly speelt altsaxofoon bij een fanfare. Hier leerde ze Joost kennen. Met carnaval en tijdens de kermis loopt hij mee. Hij speelt dan op zijn trombone. Samen met zijn ouders, die ook een instrument bespelen. Joost woont in een begeleide woonvorm, opgezet door ouders. Daar woont ook Frédérique. Zo kwam Nelly op het bijzondere verhaal van Frédérique. Zij is autistisch en heeft 24-uurs zorg nodig. De mensen in haar omgeving kijken vooral waar haar talenten liggen. Waar ze blij van wordt. Haar moeder: “Tot haar 33e woonde Frédérique thuis. Nu heeft ze een fijne, veilige plek. Ze woont daar met plezier en kan zich er ook ontwikkelen. Frédérique is erg muzikaal. Ze heeft een absoluut gehoor, waardoor ze foutloos liedjes nazingt.”

FOTO: JILLE ZUIDEMA
AUTEUR: ESTHER ELSHOF

Vol programma

Frédérique heeft een vol programma. Maandagavond zit ze op Zumba-les. Elke dinsdagavond zingt ze bij muziekgroep ‘Zo doen we dat’. Ze treden 3 keer per jaar op. Op woensdagmiddag komt er iemand samen met haar muziek maken. Vier dagen per week gaat ze naar de dagbesteding. Daar is ze bezig met haar andere talent: schilderen. Om de 2 weken is ze in het weekend thuis bij haar moeder. Die heeft haar altijd overal mee naartoe genomen. Zo raakte ze gewend aan allerlei situaties.

Fototentoonstelling Oog voor Elkaar

Op grote borden in de stad was Frédérique levensgroot te zien met een viool. Het is de oude viool van haar vader. De strijkstok mist de beharing, maar ondanks dat vindt ze het prachtig om zichzelf zo te zien. “Ik ben beroemd”, zegt ze steeds.

Haar foto is te zien op de tentoonstelling Oog voor elkaar Breda. De foto maakt onderdeel uit van Nelly’s serie: 5 mensen met een beperking die ieder op hun eigen wijze hun liefde voor muziek uiten. Zo zijn er verder een sousafoon, trombone, elektrische gitaar en een zanger te zien.

Kijk voor meer informatie op:
www.oogvoorelkaarbreda.org

Gerelateerde vragen: Oog voor elkaar Breda brengt mensen in beeld