Goede zorg doen we samen

Meedoen met Brood en Rozen, een gouden kans

Brood_en_Rozen-Jille_Zuidema_2_345_200_s_c1

Nora vertelt: “We willen sociale ongelijkheid van vrouwen tegengaan. Op Internationale Vrouwendag koppelen we bijstandsvrouwen aan topmannen. We beloven geen banen, maar de aanpak levert meer op dan we beloven. Dat is een vette bonus.”

FOTO: JILLE ZUIDEMA
AUTEUR: LIESBETH DE JONG

Inspiratie om de stichting op te richten kreeg ze toen ze zelf werkzoekend was: “Op Internationale Vrouwendag werd ik uitgenodigd om op een bijeenkomst te netwerken. De toegangsprijs was best hoog. Ik vond dat dat eigenlijk niet kon. Zo kreeg ik inspiratie voor Brood en Rozen. We werken vanuit liefde, ervaring en ontwikkeling. We willen de kansen van vrouwen met een uitkering verbeteren.”

Voorbereiding

Brenda is een van de vrouwen die een ‘blind date’ had. Ze zegt: “Een vriendin vertelde me erover. Het is vrijwillig, maar je moet wel echt aan jezelf willen werken. Het begint met een intake en enkele bijeenkomsten. Daarna volgt een bewustzijnsprogramma van 6 weken. Drie dagen per week bezig zijn met meer inzicht in jezelf te krijgen. Er ging zoveel positiviteit uit van Nora en de groep! Je leert zoveel, zoals spreken in het openbaar.”

Bijstandsvrouw ontmoet Topman

En dan is het zover! Op een mooie locatie zit je 1-op-1. Het lijkt op een zakenlunch. Jouw cv ligt op tafel. De topman belooft ‘iets’ uit zijn netwerk te gebruiken voor jou. Brenda: “Ik wist niet wat me overkwam! Dit gun ik iedere bijstandsvrouw. Zoiets meemaken na een lange uitzichtloze situatie is zo fijn. Ik heb nu administratief werk in de zorg!”

Het kan zijn dat de topman bijvoorbeeld een studie of stage regelt. Het gaat erom dat de ander denkt: ‘Ik ben de moeite waard, ik ga weer andere dingen doen’. Brenda: “Het brengt zoveel meer dan je denkt. De topmannen leren er ook van. Zij konden zich nauwelijks voorstellen hoe zwaar het is. Met ons clubje komen we nog elke week samen. Nora’s begeleiding is fijn, want je voelt dat je nog kunt terugvallen. En we willen het contact met elkaar niet kwijt!”

Meedoen? Meld je aan via Atea (sociale dienst), of e-mail naar: info@broodenrozen.nl