Goede zorg doen we samen

Lekker wonen in Geeren-Noord

Geeren-Noord-Jille_Zuidema_01_345_200_s_c1

De ventilator aan het plafond draait. Het is lekker koel in huis, ondanks de warme dag. Het zonnescherm is naar beneden en er staan planten op het balkon. Addie ís van de planten. Ze laat vol trots de tuin zien die zij naast de garages bijhoudt.
FOTO: JILLE ZUIDEMA

Ook de galerij hangt vol met bloemen, een mooi gezicht in het verder kale flatgebouw. Ze wonen er al 48 jaar, deze eerste bewoners. “Wij besparen de woningbouw veel kosten.  Ze hoeven  weinig te vervangen, ook al is het soms niet leuk als je er wel recht op hebt.” Ze trouwden op 7 maart 1969, maar Louis woont hier al vanaf 11 november, de dag dat ze de sleutels kregen. Sámenwonen kon toen natuurlijk nog niet.

Ze hebben de buurt zien verslechteren. “Als ik met mijn scootmobiel aankom,” vertelt Addie, “en die jongens lopen allemaal naast elkaar, dan toeter ik en rij gewoon door. Schelden dat ze dan kunnen. Maar als ik ze alleen tegenkom, durven ze niet. Buitenlanders laten hun kinderen vaak gewoon alleen buiten lopen.  Ze  verwachten dat er dan ook op ze wordt gelet. Zo gaat dat in hun cultuur misschien, maar hier in Nederland is dat niet meer zo. Maar, de laatste jaren gaan de mensen wel beter met elkaar om.”

Dan gaat het  tv-scherm aan en komen de mooie plaatjes. Louis is een rustige man van 75 jaar die graag foto´s maakt. Sfeerbeelden van de wijk, met heel veel gevoel genomen. Vooral gebouwen en natuur. Er spreekt liefde uit voor zijn wijk Geeren-Noord.

Wat een rust heerst hier in huis, wat hebben deze mensen een mooi leven. Om een extraatje te verdienen, brengen ze twee keer per week de post rond. Louis heeft een goed pensioen, maar ze gaan ook nog  graag op reis. Zo zijn ze pas nog met hun kinderen naar Polen geweest.

Van de woningbouwvereniging mag Addie nu haar tuintje uitbreiden. De woningbouw is blij met het initiatief en hoopt dat anderen zullen aanhaken. Soms zetten mensen planten bij haar neer, die zij dan in de aarde zet. “Nee, we willen nooit meer weg uit deze mooie flat. Geeren-Noord, een buurt om van te houden…”