Goede zorg doen we samen

Koffie & Kids, een uurtje voor moeders en peuters

Kids_en_Koffie-Jille_Zuidema_1_345_200_s_c1

Vandaag ben ik op bezoek bij Koffie & Kids in IJpelaar. In de sfeervolle ruimte van Kober, binnen basisschool De Burchtgaarde. Overal staat speelgoed. De tafeltjes en stoeltjes zijn op peuterhoogte. Er ligt een grote speelmat. Om 10 uur druppelen zo’n 12 moeders met kinderen binnen. Je ziet meteen dat de kleintjes op hun gemak zijn. Zo loopt Bruno (2,5 jaar) rechtstreeks naar de keukenhoek. Zijn lievelingsplek. Hij is druk met potten en pannen en dekt de tafel. Andere kinderen doen al snel aan het spel mee. Ook ik sluit aan, kopje koffie in de hand.

FOTO: JILLE ZUIDEMA
AUTEUR: GERDA PRINS

Ondertussen vertelt moeder Floor: “Ik kom hier vooral voor Bruno. Door de week komt hij weinig in contact met andere kinderen. Dit is een fijne plek om te spelen. De sfeer is hier heel ongedwongen. Zowel voor de kinderen als voor ons volwassenen.”

Het is daarnaast fijn andere moeders te ontmoeten. Soms kletsen we lekker bij een kopje koffie. Andere keren vragen we elkaar om raad. We komen immers dezelfde dingen tegen bij de opvoeding van onze kinderen.”

Voor Liana is het ook de plek om andere mensen te leren kennen. “Ikzelf kom uit Griekenland, mijn man uit Frankrijk. We hebben hier gestudeerd en kiezen nu bewust voor Nederland. We vinden het een goede plek om onze kinderen op te voeden.”

De vrouwen bij deze Koffie & Kids zijn heel verschillend. Ze komen ondermeer uit Japan, Marokko, Bulgarije en Zuid-Afrika. Er wordt deze ochtend druk met elkaar gepraat. Inmiddels ontmoeten ze elkaar ook buiten de groep. Zo organiseerden ze laatst via de groeps-app een ‘Moms only’ naar de bioscoop.

In de andere wijken is de samenstelling anders. Iedere Koffie & Kids heeft zijn eigen sfeer. Die wordt namelijk gemaakt door de deelnemende vrouwen.

Koffie & Kids is een activiteit van CJG Breda. De ochtenden worden begeleid door 2 vrijwilligers. De toegang is gratis en aanmelden niet nodig.

Kijk voor meer informatie op:
www.cjgbreda.nl/ouders/koffie-kids

Gerelateerde vragen: Koffie & Kids, een uurtje voor moeders en peuters