Goede zorg doen we samen

Kinderboerderij De Zandberg, midden in de wijk

Kinderboerderij_Zandberg-Jille_Zuidema_345_200_s_c1

De kinderboerderij al een tijdje gesloten. Dat is om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. De kippen zitten in hun hokken. Normaal gesproken lopen kinderen en volwassenen dagelijks over de paden langs de dieren. Het terrein is onbewaakt. De bezoekertjes mogen daarom alleen helpen als er een vrijwilliger bij is. Anneke van Drongelen en Guus Ruijgers pakken allebei een handje voer. De geiten en schapen komen meteen aangerend! Guus vertelt: “Ons bestuur heeft 5 leden. Anneke is penningmeester en ik ben voorzitter. We zijn met 20 vrijwilligers. Het werk is leuk om te doen. We proberen steeds mensen uit de wijk erbij te betrekken. Dat is best moeilijk, want er komen hier weinig nieuwe mensen wonen. Toch zou het mooi zijn als er wat jongere bestuursleden bijkomen.”

"De dieren kennen je"
FOTO: JILLE ZUIDEMA

 

Van alles te doen

Anneke gaat verder: “De meeste dieren krijgen we van andere kinderboerderijen. Zo komen er binnenkort 2 schaapjes bij. Verder zijn er kalkoenen, kippen, konijnen, geiten en cavia’s. We hebben een schema van vrijwilligers die de beesten verzorgen. Iedere morgen laten ze de dieren naar buiten en ’s avonds gaan ze weer naar binnen. Het is gewoon hartstikke leuk om hier rond te scharrelen! De een is in een kwartiertje klaar, de ander doet er 2 uur over. Uitmesten is een van de andere klusjes. De stallen worden dan leeggehaald en aangeveegd. Hiervoor hebben we ook een rooster. Je bent om de paar weken aan de beurt. Daarvoor kunnen we nog wel wat handjes gebruiken! Grote klussen, zoals hokken vervangen, doen we via ‘NLdoet’. Verder houden we elk voorjaar een grote schoonmaakdag.”

Positieve invloed

Het terrein is van de gemeente. Die geeft ook subsidie. Ze helpt bijvoorbeeld met voer, dierenarts, verzekeringen en het weghalen van de mest. De kinderboerderij zorgt voor gezelligheid en verbondenheid in de buurt. Er is bijna nooit overlast. Naast de vaste club vrijwilligers, zijn er ook mensen die zomaar een dagje komen helpen. Een mooie plek, Kinderboerderij Zandberg. Eén van de weinige groene plekken in de wijk!