Goede zorg doen we samen

Kijken door een kokertje

Visio_ambulant-Jille_Zuidema_1_345_200_s_c1

Jirada Mulder is 34 jaar oud en maatschappelijk blind. Dat betekent in haar geval, dat haar zicht maar 5 graden is. Ze kijkt altijd als door een klein kokertje. Haar helderheid is 5 procent, dus wát ze ziet, ziet ze ook nog eens vaag.

FOTO: JILLE ZUIDEMA

 

Als kind was ze al slechtziend. Ze heeft een oogziekte waardoor haar zicht steeds slechter wordt. Dat wil niet zeggen dat ze niets meer kan. Samen met haar blindengeleidehond Jody en haar taststok gaat ze de wereld in. Ze is gelukkig getrouwd met Eric.

Blindengeleidehond

Jirada is ambassadeur van Koninklijke Visio. De organisatie die zich inzet voor slechtzienden en blinden. Haar eigen revalidatie heeft ze in 2015 en 2016 bij Visio Het Loo gedaan. Daar heeft ze een aantal dingen geleerd: lopen met een taststok, braille lezen en hoe om te gaan met een iPhone. Ook leerde ze er haar ziekte te accepteren. Nu wil ze haar ervaring doorgeven aan anderen. Als ambassadeur deelt ze haar belevenissen met mensen die nog moeten revalideren. Vorig jaar oktober kreeg ze een blindengeleidehond. Hierdoor werd haar wereld veel groter. Ze kan nu zelfstandig naar de sportschool bijvoorbeeld. Dat vraagt wel veel planning. Iets buiten ondernemen kost veel energie. Zo gaat ze ook zelf naar de supermarkt, maar dan wel liefst ’s ochtends. Omdat het dan minder druk is.

Veiligheid

Hoe veilig voelt Jirada zich? “Ik reken niet op anderen, maar zorg zelf voor mijn veiligheid. Als ik in het donker naar buiten ga om mijn hond uit te laten, zorg ik voor een felle jas en een licht op mijn hond. Druk of niet druk, ik oriënteer me op waar ik ben. Zo ga ik in het café bij de uitgang zitten. Als er iets gebeurt, blijf ik rustig. Er zijn altijd wel mensen die helpen. Negen van de tien vraagt ook of ik hulp nodig heb. Gevaarlijke plekken? Paaltjes midden op de weg, of als de reling van een brug niet doorloopt. Of auto’s die op de stoep staan geparkeerd en bouwwerkzaamheden die niet duidelijk zijn afgebakend. Dit soort punten bespreken we ook met de gemeente.” De gemeente Breda onderneemt hier ook echt actie op.