Goede zorg doen we samen

IVN brengt de natuur thuis

Natuurkoffer-Jille_Zuidema_345_200_s_c1

Een 12-tal deelnemers wacht al op haar. Ze zitten in de huiskamer van het dagcentrum. Samen met 3 andere vrijwilligers legt Marry de tafel vol herfstspulletjes. Daar draait het om deze ochtend.

AUTEUR: GERDA PRINS
FOTO: JILLE ZUIDEMA

Tamme kastanjes

Na het voorlezen van een herfstgedicht komt het gesprek op gang. Tamme en wilde kastanjes gaan van hand tot hand. Het verschil in bolsters wordt uitgelegd. Marry nodigt de deelnemers uit: “Voel eens hoe zacht de binnenkant van de stekelige bolster van de tamme kastanje is.” Dat je tamme kastanjes kunt poffen, weet iedereen nog. In de oorlog diende het immers tot voedsel.

Zo is heel de ochtend gericht op het beleven van de natuur. Het gaat om kijken, ruiken, voelen en proeven. Er gaat een bakje met geurige bosgrond rond. Een spin in een potje wordt bekeken. Zo ook een foto van een spinnenweb. Het uitgedeelde toastje met vlierbessenjam smaakt naar de herfst.

Herfststukje

Tot slot komen er eierdoosjes op tafel. Deze worden eerst bekleed met een groot blad. Daarna kan iedereen ze vullen met allerlei herfstmateriaal. Gekleurde blaadjes, takken met besjes, gedroogde bloemen, eikels, kastanjes. Alle vrijwilligers helpen mee.

Ondertussen vertelt Marry over de grote paddenstoel, rood met witte stippen. Hij heet vliegenzwam, en Marry weet waarom: “Vliegen gaan dood van het giftige vocht uit de zwam.” Boeren wisten dat goed en deden het in een schoteltje met melk. De vliegen dronken daarvan.” Iedereen kent het liedje ‘Op een grote paddenstoel’ nog en zingt mee.

De bakjes zien er prachtig uit. Een mini herfsttafereel. Op het eind van de dag neemt iedereen z’n bakje mee naar huis. Zo wordt de herfst thuis gebracht.

Als Marry tot slot vraagt: “Hoe vond u het vanochtend?”, klinkt er uit alle monden: “Leuk!” Hoe mooi is dat?!

 

Kijk voor meer informatie op: www.ivn.nl