Goede zorg doen we samen

Fitness in de buitenlucht

PMC_Heusdenhout_-_Gerda_345_200_s_c1

Ondanks het kille weer zijn Jeannette, Hadassa en Elly vandaag toch gekomen. Zij horen bij ‘de harde kern’ van een achttal 65-plussers die hier wekelijks komt sporten. Dit onder begeleiding van een fysiotherapeut. Dat kan op dinsdag en vrijdagmorgen van 10 tot 11 uur en is helemaal gratis.

FOTO: GERDA PRINS

Vandaag neemt Sander de training voor zijn rekening. Het vaste oefencircuit is uitgebreid met wat ander oefenmateriaal. Er liggen ringen, knotsen en ballen. Iedere training wordt anders opgebouwd. Afwisseling houdt de training namelijk leuk en leerzaam. Ik besluit mee te doen.

Tijdens het opwarmen legt Sander uit: “Het gaat niet om kracht, maar om balans. Al ben je nog zo sterk, als je evenwicht niet goed is, kun je makkelijk vallen”. Het programma is dan ook gericht op evenwicht, coördinatie en alledaagse bewegingen. Zo staat er een rijtje hindernissen waar overheen moet worden gestapt. Sander: “In het dagelijks leven kom je heel wat opstapjes en afstapjes tegen. Door hier te oefenen blijven mensen ook thuis meer in beweging. Dat is heel belangrijk.”

Vervolgens gaan we naar het grote fitnesstoestel. Sander legt het circuit uit. “Meteen een oefening voor het geheugen”, merkt hij terloops op. Dan gaan we van start: 1,5 minuut per onderdeel. Na een minuut of 20 wordt er opnieuw in de groep geoefend. Deze keer met knotsen. Benen en armen komen aan de beurt. Sander let goed op de houding van iedereen. Hij geeft de nodige aanwijzingen. Dat zorgt voor een veilig gevoel waardoor we nèt iets meer durven.

Na de laatste oefening wacht binnen de koffie. Ook een belangrijk onderdeel van de ochtend. “Het is hier altijd gezellig. Bovendien is het fijn om mensen in je eigen buurt te leren kennen.” De fitness sporters kunnen ook gratis deelnemen aan de maandelijkse Fysio-FiT. Kom meedoen!