Goede zorg doen we samen

Fameus leert je solliciteren vanuit zelfkennis

SMO-170119-9022_(solliciteren_met_een_kwetsbaarheid)_345_200_s_c1

Als je wat overkomt en er wordt een diagnose gesteld, dan valt werk vinden niet altijd mee. Simone weet waar ze over praat. Ze is zelf al jaren cliënt in de psychiatrie. Inmiddels gaat het goed met haar. Ze werkt bij beschermd wonen van de GGZ en geeft workshops zoals deze.

AUTEUR: ESTHER ELSHOF

Stel, je hebt een diagnose. Zoals ADHD, autisme, borderline of burnout. Hoe vertel je dit in een sollicitatiegesprek? Simone raadt aan vooral je goede punten te benoemen. Door de therapie die je hiervoor hebt gehad, heb je jezelf goed leren kennen. Wel is er een verschil tussen solliciteren bij een zorginstelling en bij een bedrijf. Als je bij een zorginstelling gaat werken, kun je meer openheid geven dan in het zakenleven. Bijvoorbeeld: “Ik heb een burnout gehad. Hierdoor kwam ik tot de conclusie dat mijn eerdere functie niet bij me paste. Ik heb nu geleerd waar mijn passie ligt. Die ligt in een baan waarin ik mensen met schulden 1-op-1 kan helpen.”

Weet wat je wilt en ga alvast aan de slag op een plek die je leuk vindt, bijvoorbeeld als vrijwilliger. Dit werk zet je dan weer op je cv. Waarbij je wel het werk vermeldt, maar niet dat het vrijwillig is. Pas je cv aan, aan de functie waarnaar je solliciteert. Schrijf in je brief waarom je juist dát werk wilt gaan doen. Als je op gesprek gaat, probeer dan aan te voelen hoe open je kunt zijn.

Een veelgestelde vraag tijdens sollicitatiegesprekken is: ‘Waar zitten je valkuilen?’ Simone: “Benoem die valkuilen, maar geef er een positieve draai aan. Belicht wat je goed hebt gedaan. En zorg dat je goed gekleed bent.” Als je niet bent uitgekozen, vraag dan naar de reden. Hier kun je immers weer wat van leren”.

De workshop wordt gegeven door Fameus op 2 juni en 30 juni van 13.00 – 15.30 uur.

Opgeven kan via e-mail: s.middel@ggzbreburg.nl

Meer informatie: www.centrum-fameus.nl