Goede zorg doen we samen

En toen werd ze 100

100-jarige-Jille_Zuidema_345_200_s_c1

“Altijd blijven ademhalen en het leven van de vrolijke kant bekijken. Dan word je vanzelf 100”, aldus mevrouw. In 1940 is ze getrouwd. Haar man ontmoette ze in een bus. Kinderen kwamen er niet. Maar in haar neef heeft ze een trouwe bezoeker, die 2 keer per week komt.

AUTEUR: ESTHER ELSHOF
FOTO: JILLE ZUIDEMA

Ze heeft al veel meegemaakt. Uit haar raam kijkt ze over de stad. De Grote Kerk in volle glorie. Mevrouw vertelt: “Vroeger waren er zandpaden, geen verharde wegen. Er was geen televisie, geen computer, geen telefoon, geen flats, niets. Als je over de weg fietste, werd je geel van het zand.” Ze woonde aan het Kerkpad achter de Baronielaan. Er stond maar van 1 mevrouw een auto. Een bezienswaardigheid.

Stoomtrein

Ook herinnert ze zich dat ze met een stoomtrein heeft gereisd. Toen ze nog klein was, in open, houten wagons. Alle kleren werden helemaal zwart door de rook.

Mevrouw Oosthoek had nog 2 zussen die zijn overleden. Een tweeling stierf kort na de geboorte. Op maandag werd de was gedaan. Met plank en borstel. Je was er heel de dag mee bezig.

Werken

Na een niet zo leuke tijd op school bij de nonnen, ging ze werken. Haar vader wilde dat ze telefoniste werd. Haar moeder zag het naaiatelier meer zitten. Het werd het laatste. Ze ging werken bij Hellemons naaiatelier. Haar kast hangt nog steeds vol met zelfgemaakte jurken. Echte kwaliteit. Ook nu heeft ze een zelfgemaakte jurk aan.

Ze leest iedere dag de krant. Ze maakt woordzoekers. Gaat naar de bingo en is een kampioen in sjoelen. Dingen die ze elke week doet. Verder kijkt ze graag televisie. Ze vindt het belangrijk dat ze er goed uitziet. Daarom gaat ze elke vrijdag naar de kapper. Haar honderdste verjaardag heeft ze goed gevierd. Ze hield er een mooi fotoboek aan over.