Goede zorg doen we samen

Eigen kracht in de buurt

Buurtkracht-Jille_Zuidema_03_345_200_s_c1

Kunt u iets niet meer zelf? Dan kan hulp uitkomst bieden. Kent u echter niemand in de buurt aan wie u dat kunt vragen, dan is er in Breda Zuidoost altijd nog Buurtkracht IJpelaar-Overakker.
FOTO: JILLE ZUIDEMA

In deze wijken zorgen 8 buurtcontactpersonen ervoor dat voor elke aanvraag een goede oplossing komt.

Schroom overwinnen

Hulp is zo geregeld. Alleen blijkt in de praktijk dat mensen niet makkelijk om hulp vrágen. Gelukkig is er een goede samenwerking met de zorgverleners in de wijk. Als zij merken dat iemand ergens hulp bij nodig heeft, vertellen ze over de mogelijkheden van Buurtkracht. Als diegene daarmee akkoord is, neemt de zorgverlener contact op met de coördinator van de contactpersonen. Deze zorgt dat de hulp tot stand komt.

Voor ieder probleem bestaat een oplossing

In de praktijk worden er allerlei vragen gesteld. Zo vertelt de heer Willems: “Mijn moeder woont in een aanleunwoning en brak haar pols. Hierdoor kon ze niet meer zelfstandig met de rollator naar het eetpunt in de wijk. Door de week was er hulp, maar in het weekend niet. Zelf woon ik ver weg dus ik kon mijn moeder niet helpen. Daarom heb ik met Buurtkracht gebeld. Zij zorgden voor iemand die op zaterdag en zondag met mijn moeder meeliep. Probleem opgelost!”

Een ander sprekend voorbeeld komt van mevrouw Andriesen. Zij kon niet meer alleen naar de stad om kleren te kopen. Een vrijwilliger was snel gevonden. Samen trokken ze erop uit en mevrouw kwam met een mooie jas thuis. Ook dronken ze samen nog een kopje koffie. Het was dus niet alleen heel handig, maar ook nog eens gezellig. Een volgende keer is het voor deze mevrouw makkelijker om hulp te vragen.

Sociale kracht van de wijk

Het doel van Buurtkracht is dat mensen elkaar makkelijk weten te vinden. Dat de sociale kracht van de wijk toeneemt en dat men oog voor elkaar heeft. Zo organiseert Buurtkracht elke zaterdag bij PLUK!Fysiotherapie (Rijnauwenstraat 1) van 10.30 tot 12.30 uur ook een koffieochtend voor de hele buurt.

Voor hulp kunt u rechtstreeks contact opnemen met Tommes van Ierssel: tel. (06) 51 16 96 43 of e-mail: buurtkracht4834@gmail.com.