Goede zorg doen we samen

Een kerststal met een eigen verhaal

Kerststal_SMO-Jille_Zuidema_345_200_s_c1

Naastenliefde. Een wat ouderwets woord voor ‘zorg voor elkaar’, maar passend bij dit verhaal. Een verhaal waarin het draait om een kerststal.

FOTO: JILLE ZUIDEMA

Wojtek woont al zo’n 8 jaar in Nederland. Een tijdlang ging het niet zo goed met hem. Hij dreigde in een isolement te raken. Hij vertelt: “Drie jaar geleden ben ik in wijkcentrum ‘t Houwke in Heusdenhout terechtgekomen. Het was voor het eerst dat ik echt in contact kwam met oudere mensen. En ik was zo verbaasd. Deze mensen waren heel vriendelijk en aardig voor mij, geïnteresseerd. Steeds kreeg ik een kopje koffie. Als dank ben ik daar toen de boel mee gaan schilderen. Dat maakte dat ik weer een reden had om op tijd op te staan.”

Kleurrijke beelden

Inmiddels gaat het beter met Wojtek. Hij werkt nu op de werkplaats keramiek van Stichting Maatschappelijke Opvang (SMO). Die zit in Talentenfabriek De Faam. De deelnemers maken daar allerlei dingen van klei. Zoals beelden voor de kerststal. Dat bracht hem op een idee: “Ik wilde heel graag een kerststal voor ‘t Houwke maken. Wilde graag iets terugdoen voor hun gastvrijheid. Ik heb het bij SMO gevraagd en ze vonden het goed.” Samen met Nassiri en Jan, twee andere deelnemers, is hij er maanden mee in de weer geweest. Het is een ingewikkeld proces en ze werken heel nauwkeurig. De beelden worden in een mal gegoten en gaan dan de oven in. Daarna worden ze bijgewerkt en geverfd. En ten slotte nóg eens gebakken, zodat de kleuren mooi gaan glanzen.

Verhalen komen los

Het resultaat mag worden gezien. Een pracht van een kerststal prijkt er in ’t Houwke! De bezoekers zijn er heel erg blij mee. Wojtek krijgt veel complimenten. En wat blijkt: de stal levert gespreksstof op. Zo vertellen mensen over vroeger. Dat het kindje Jezus er pas met Kerst mocht worden ingelegd. Dat ze als kind de 3 koningen iedere dag een stukje dichter bij de stal mochten zetten. Om ze daar op 6 januari echt aan te laten komen.

Zo zorgt de kerststal ervoor dat mensen elkaar dierbare herinneringen vertellen. Wat is er in deze donkere dagen mooier dan dat?

Gerelateerde vragen: Een kerststal met een eigen verhaal