Goede zorg doen we samen

Een groene oase midden in de Hoge Vucht

Buurttuin_(1)_345_200_s_c1

Het is een initiatief van mensen uit de wijk. Het idee ontstond bij de opening van buurthuis ONS in 2014. Inmiddels is er heel veel tot stand gebracht. We komen ogen en oren te kort als Wim ons rondleidt. Er is zóveel te zien en te beleven. Zowel voor kinderen als volwassenen. Zo is er een ‘Paradijstuin’ met kronkelige paadjes. Voor kinderen valt daar heel wat te ontdekken. Er staan een zeilboot en een waterpomp. Een boom heeft een gebreide ‘trui’ aan. Daarnaast staat een kleurrijk tuinhuisje. Het geheel is een levend kunstwerk van Leonie.

FOTO: JEROEN AERTS
AUTEUR: GERDA PRINS

Wonderbonen

Op woensdagmiddag is er het kidsproject ‘De Wonderbonen’. Kinderen kunnen dan onder begeleiding in een speciale groentetuin werken. De naam ‘De Wonderbonen’ is heel toepasselijk. Wie immers eenmaal een boon heeft zien groeien, vergeet nooit meer hoe snel dat gaat. Wonderlijk dat die mooie bloemetjes aan de ranken in een paar weken tijd veranderen in een snijboon. “Dingen die kinderen in een stad niet makkelijk leren, maar op deze plek dus wel. En wat smaakt er lekkerder dan een aardbei uit je eigen tuintje?!”

Een terugkerend festijn zijn de ‘Modderdagen’. Met water en zand wordt er een modderpoel gemaakt. Voor kinderen een waar feest! Inmiddels wordt er al weer hard gewerkt aan de voorbereiding van de Burendag en Halloween. Dat feest was vorig jaar een doorslaand succes.

Van en voor iedereen

Voor volwassenen is er een jeu-de-boulesbaan gemaakt. En dan is er natuurlijk de moestuin. Als vrijwilliger kun je komen zaaien, planten, wieden. Daarna volgt het oogsten. De tuin is van iedereen dus er valt genoeg te kiezen. Bovendien is alles biologisch. De buurttuin is ook een ontmoetingsplek. Wim vertelt: “Zelf ga ik na mijn werk vaak zomaar even naar de tuin. Gewoon wat rondlopen, wat kijken. Even rust, heerlijk. Midden in de wijk, vlak bij huis.”

De tuin is open op woensdag en op zaterdagmiddag. En op andere momenten als een vrijwilliger besluit je binnen te laten. Ze hebben namelijk allemaal een sleutel.

Kijk voor meer informatie op www.buurttuinbreda.nl

Gerelateerde vragen: Een groene oase midden in de Hoge Vucht