Goede zorg doen we samen

De VoorleesExpress

VoorleesExpress3_Wouter_van_Steen_345_200_s_c1

Leon heeft 5 prentenboeken zonder al te veel tekst uitgezocht in de bibliotheek. Leo kiest. Het wordt het boek De kleine Draak. Trots telt hij de draakjes die hij ziet. Moeder zit erbij en pikt zo ook wat woordjes op. Ze vertelt in het Engels: ”Sinds het voorlezen is Leo’s woordenschat enorm toegenomen. Op school is dit ook merkbaar. Jammer dat het nu ophoudt. Zelf lees ik hem in het Spaans voor. Leo kent vier talen: Spaans, Hongaars, een beetje Engels en Nederlands.“

FOTO: WOUTER VAN STEEN
AUTEUR: ESTHER ELSHOF
 

Koelkastkaart
Leo is geboren in Nederland. Op school en op clubjes spreekt hij Nederlands. Hij laat ons de koelkastkaart zien waarop hij een rondje kleurt als Leon is geweest. Na 20 rondjes is de kaart vol en is het tijd om afscheid te nemen. Leon: “Je krijgt echt een band met het gezin. Naast het voorlezen ga je ook nog een keer met het gezin naar de bibliotheek. Je probeert aan te sluiten bij wat een kind nodig heeft. Het is echt heel leuk om te doen. Toen ik was gestopt met werken in het onderwijs, had ik ineens tijd over. Mijn hart sprong op van vreugde toen ik de advertentie van de VoorleesExpress las. Ik bedacht me geen seconde en meldde me meteen aan.”

Afscheid
Het eerste half uur leest Leon het boek voor dat Leo heeft uitgekozen. Het laatste half uur doen ze een spelletje met elkaar. Dat is goed voor de taalontwikkeling. Zijn lievelingsspelletje is Memory. Daar is Leo ook erg goed in. Al snel hadden ze een band met elkaar. Nu is het tijd om afscheid te nemen van dit gezin. Leon heeft nog een verrassing voor Leo. Een mooie oorkonde als herinnering aan het feit dat hij 20 keer is voorgelezen.

Wilt u ook voorlezer worden? Kom dan naar de voorlichtingsbijeenkomst op maandag 10 april -van 19.00 tot 21 uur- op het hoofdkantoor van Surplus Welzijn (in gebouw Haagstate van Elisabeth), Leuvenaarstraat 91 te Breda.