Goede zorg doen we samen

De legendejagers nemen je mee

Legendejagers-Jille_Zuidema_345_200_s_c1

“We leven in een tijd waarin we alles willen berekenen. Dan is het fijn om even in een wereld vol fantasie te kunnen zijn.” In die wereld heet Rob Ambrosius, zijn maat Erik noemt zich Roderik. Als legendejagers vertellen ze verhalen. Over de tijd van ridders en kastelen, monniken en roversbendes. Je kunt zelf de verhalen lezen en de routes wandelen, of je kunt je laten rondleiden.

FOTO: JILLE ZUIDEMA
AUTEUR: MARJORY VAN TWIST

Als tekenaar maakt Rob muurschilderingen, boeken en folders. Verder maakt hij speelkisten en organiseert kinderactiviteiten. Daarnaast tekent hij voor twee pannenkoekenhuizen: Koeckers en Huis ten Bosch. Ook kreeg hij een opdracht van de provincie. Er zijn palen weggezet als ‘Baroniepoorten’, met historische verhalen. Kijk maar eens op www.landstadbaronie.nl.

Ze doen veel onderzoek naar hoe het ooit was. Daarbij ontstaan weleens discussies over feit of fabel. De legendejagers leggen het verband tussen nu en vroeger. Op dit moment werken Erik en Rob aan een project over Tempeliers. Dat waren strijders voor het geloof. Dat is van alle tijden. Herkenbaar en leerzaam voor jong en oud.

Al op de havo maakte Rob fantasietekeningen. Hij kon daar pas wat mee tijdens het eindexamen van zijn lerarenopleiding. Al het andere werk moest modern zijn. Na een jaartje voor de klas, hield hij het lesgeven voor gezien. Ging werken in de winkel DEVA. Dat was heel nuttig, want hij leerde er veel over tekenmaterialen. De winkel zei hij vaarwel, toen Koeckers hem meer werk gaf. Waarom hij vertrouwen heeft in de toekomst? “Omdat het gewoon leuk is!” Zijn favoriete legende is die van het Solsche Gat. Daarin verdwijnt een heel klooster met monniken in een diep gat, als ze doorgaan met hun slechte gewoontes.

Op zondag 25 juni kun je zelf iets bijzonders meemaken. Dan is er vanuit Huis ten Bosch in Chaam een rondleiding: ‘De Zwartmakers’. Dat was een roversbende. Wel vooraf inschrijven via de website!

Kijk voor meer informatie op www.legendejagers.nl