Goede zorg doen we samen

De Buurtsalon sluit aan bij wat er speelt

Buurtsalon-Jille_Zuidema_345_200_s_c1

Als je de Buurtsalon binnenkomt, zie je Wil de Ruiter en Kees Zwager meteen zitten. Samen met een groep vrijwilligers maken ze hun buurt een stukje mooier en leuker.

FOTO: JILLE ZUIDEMA

“Vooral bewoners uit Doornbos-Linie weten ons te vinden. Eenzame mensen en statushouders uit allerlei landen zijn welkom. Het is een veilige plek voor mensen met problemen op psychisch of lichamelijk gebied. Mond-tot-mondreclame doet veel”, vertelt Kees enthousiast.

Even verderop zitten bezoekers om de grote tafel. Sommigen krijgen Nederlandse les. Een ander groepje is druk bezig met kerstballen maken. In de volgende ruimte zijn computerlessen. Ook staat er een naaimachine die je mag gebruiken. Kleding kan tegen betaling worden hersteld, maar er zijn ook naailessen.

Er gebeurt van alles. Kees en Wil helpen met brieven lezen en beantwoorden. Over zorg, wonen en belastingen bijvoorbeeld. Er is een studente die kinderen begeleidt met huiswerk. Moeders met kinderen komen op zaterdag naar het voorleesuurtje door een 14-jarige. Kees zegt: “Een jonge meid die dat uit zichzelf doet, geweldig!” Kees en Wil hebben een dagtaak aan hun werk en doen het graag. Ze krijgen er veel waardering voor terug. “Dingen ‘ontstaan’, we bedenken ze nooit”, aldus Wil. “We spelen in op het moment en daardoor gebeurt er zoveel. Eerst was het ook wel wennen. Je moet leren om dingen van je af te zetten. We worden als vrienden gezien, en dat we alles wel zullen oplossen. Dat lukt helaas niet altijd. Maar, we laten niemand gaan voor we een antwoord hebben!”

Bij de Buurtsalon hoort ook een fietsenmaker. Eerst kregen ze de fietsen gratis, daaruit ontstond fietsles. Toen begon de fietsenverhuur en later kwam daar het winkeltje bij. Er zit ook een massagesalon. Voor een klein bedrag kan iedereen gebruik maken van al deze diensten.

Binnenkort wordt het Edisonplein weer omgetoverd in kerstsfeer. De buurtkinderen mogen de boom versieren met knuffels. Als de kerstboom ‘knuffelboom’ is geworden, is het kerstfeest met chocolademelk en soep.

Op de website en op Facebook staat meer informatie over deze middag en alle activiteiten van de Buurtsalon!

Gerelateerde vragen: De Buurtsalon sluit aan bij wat er speelt