Goede zorg doen we samen

Cursus ‘Rondkomen met je inkomen’ slim om te doen

Cursus_rondkomen_met_inkomen-Jille_Zuidema_345_200_s_c1

Nelly Rutten (76) volgde de cursus : “Ik wist dat mijn inkomen niet meer zou veranderen en dat ik hiervan rond moest komen. Dat viel niet altijd mee en ik wilde beter weten waar mijn geld bleef. De bank wees me op de cursus en ik heb me aangemeld. Ik vond het wel spannend. Ik dacht dat ik goed zou moeten kunnen rekenen, maar dat viel gelukkig mee. We kregen een rekenmachientje."

FOTO: JILLE ZUIDEMA
AUTEUR: GERDA PRINS

Kasboek geeft inzicht

De cursus wordt gegeven door een medewerker van de kredietbank en het maatschappelijk werk. In de cursus wordt van alles uitgelegd. Ook wordt er met opdrachten gewerkt. ‘Familie Bosje’ werd een begrip: het is de familie uit het cursusboek. Een gezin met twee opgroeiende kinderen. Met dit gezin wordt er ‘geoefend’. Welke inkomsten zijn er, wat wordt er uitgegeven? Welke bijzondere uitgaven zijn er ieder jaar. Op deze manier hoeven deelnemers niet hun eigen situatie in de cursus te laten zien. Wat privé is, blijft zo privé. Maar je mag ook met je eigen gegevens werken. Nelly deed dat: “Ik weet nu echt wat er bij mij binnenkomt en wat er uit gaat.” Iedere cursist krijgt een kasboek. Een echt boekje, maar ook een computerkasboek. Met beide heeft Nelly leren werken.

Arme en rijke maanden

Dat er ‘rijke’ en ‘arme’ maanden bestaan was voor alle cursisten nieuw. Een rijke maand is bijvoorbeeld de maand waarin de kinderbijslag of het vakantiegeld binnenkomt. Een arme maand de maand waarin je de verzekeringen moet betalen. Door een jaarbegroting te maken, krijg je overzicht. Ook het effect van reclame kwam aan bod en er was een heuse proeverij. “Ik bleek bij het ‘blind’ proeven steeds de goedkoopste versie het lekkerst te vinden. Zo zie je maar, merken zeggen lang niet alles,“ merkt Nelly op. Al met al is ze heel tevreden. “Ik voel me veel rustiger, nu ik zelf grip op m’n geld heb.”

Ook geïnteresseerd? Kijk voor informatie op www.gripopgeldbreda.nl
De cursus wordt 8 keer per jaar gegeven, vaak ook in de avonduren. Deelname is gratis.

Gerelateerde vragen: Cursus ‘Rondkomen met je inkomen’ slim om te doen