Goede zorg doen we samen

Breda Verbonden brengt ouderen in contact

Breda_Verbondenughututrtrutr_345_200_s_c1

Ze zijn met z’n achten. Leerlingen 5 VWO van het Newmancollege. Ze deden mee aan een wedstrijd van Gemeente Breda. Deze wil jongeren graag enthousiast maken voor de politiek. Men vroeg 6 middelbare scholen een oplossing te bedenken voor eenzaamheid onder ouderen. Het plan moest het niveau van een raadsstuk hebben.

AUTEUR: GERDA PRINS

Tobias en Eline vertellen: “We bedachten het project ‘Breda Verbonden’. Allereerst deden we onderzoek. We lazen van alles over het onderwerp en hebben met ouderen gepraat. Ook met onze eigen opa’s en oma’s. Daarna hebben we gebrainstormd over allerlei oplossingen.“

Brieven schrijven aan elkaar

Uiteindelijk kozen ze voor het aloude begrip ‘penvrienden’. Vroeger schreven mensen elkaar brieven over en weer. Ouderen zijn daar vertrouwd mee. Het idee is om ouderen op basis van hun belangstelling met elkaar in contact te brengen. Ze kunnen dan met elkaar schrijven, mailen of bellen.

Het 8-tal kreeg tijdens het hele traject begeleiding vanuit de gemeente. Daarmee kregen ze ook inzicht in hoe zaken binnen de politiek verlopen. Zo moesten ze hun idee ‘pitchen’. Dat betekent kort en krachtig presenteren. De andere 5 scholen en de gemeenteraadsleden mochten hen daarna kritische vragen stellen. Daar hadden ze goede antwoorden op: ze wonnen! Dat betekent dat ze hun plan ten uitvoer mogen brengen. De gemeente stelt daar een bedrag voor beschikbaar.

Plan ten uitvoer

Op 27 september zijn ze officieel gestart. De taken binnen de groep zijn verdeeld. Ieder doet waar hij goed in is. Of juist dat wat hij leuk vindt om te leren. Zo maakte Tessel de website en ontwierp ze het logo. Wessel en Eline presenteerden het plan bij de opening. Carmen en Hannah zorgden dat de financiën op orde zijn.

Inmiddels hebben de eerste ouderen zich gemeld. Lijkt het u ook leuk om op deze manier in contact te komen met iemand? Meld u dan aan via info@bredaverbonden.nl of kijk op de website www.bredaverbonden.nl Bellen kan ook: (06) 48 96 28 37

Gerelateerde vragen: Breda Verbonden brengt ouderen in contact