Goede zorg doen we samen

Breda Gelijk! zet zich in voor gelijke kansen

Week_van_de_toegankelijkheid_-_Jeroen_Aerts_345_200_s_c1

De organisatie heette eerst Bredaas Centrum Gehandicaptenbeleid (BCG). De nieuwe naam past beter. Er wordt minder gepraat over beleid en meer actie ondernomen.

FOTO: JEROEN AERTS
AUTEUR: GERDA PRINS

Vandaag zit ik met Christine van Hoof, Marcel Brans (bestuurslid) en Marcel van den Muysenberg (‘Muys’) rond de tafel. Zij weten uit ervaring dat de kansen nog lang niet gelijk zijn. Daarom zijn ze actief in de werkgroep Toegankelijkheid.

Waar kun je binnen?

Zo ‘schouwt’ Muys de toegankelijkheid van de binnenstad. In 2 jaar tijd hoopt hij 200 winkels, restaurants, cafés en openbare gebouwen te bezoeken. Aan de hand van een lijst brengt hij deze in kaart. Hij bekijkt of ze goed te bezoeken zijn door mensen met een lichamelijke of andere beperking. Je kunt deze gegevens daarna vinden op www.gewoonweg.nl

Dat er nog veel te verbeteren valt, is wel duidelijk. Zomaar ergens gaan eten of gezellig iets drinken, is bijna nergens mogelijk. Als je al binnenkomt, kun je er vaak niet naar het toilet. Muys vertelt: “Wat helemaal verschrikkelijk is, zijn de nooduitgangen. Deze zijn bijna nooit te gebruiken door iemand in een rolstoel. Hierdoor kun je, als er iets gebeurt, niet vluchten.”

Goede voorbeelden

Gelukkig zijn er ook uitzonderingen. Het net geopende restaurant ‘t Zusje blijkt juist heel goed toegankelijk. Christine vertelt verder: “De eigenaar heeft zelf een tijdje in een rolstoel gezeten. Hij weet dus uit eigen ervaring waar je zoal tegenaan loopt. Dat helpt.”

Er zijn nog meer goede voorbeelden. Zo is het openbaar vervoer in Breda verbeterd. Bij alle bushaltes zijn de stoepen verhoogd. Marcel: “Ik reis echt liever met de bus dan met de deeltaxi. Ik maak namelijk graag een praatje met anderen. Naar het bos gaan, is ook makkelijker geworden. Sommige paden zijn daar breder gemaakt en verhard.”

De goede toegankelijkheid van festival ‘Breda Barst’ haalde de krant. Lagere bars, aangepaste toiletten en een verhoogd rolstoelplatform. Christine vertelt: “Door dat succes komen andere festivals nu ook bij ons informeren. Goed voorbeeld doet dus goed volgen.”

Kijk voor meer informatie op: www.bredagelijk.nl