Goede zorg doen we samen

Bij Taalmaatjes staat de deelnemer centraal

Taalmaatjes-Jille_Zuidema_1_345_200_s_c1

Magdalena woont met haar man en 2 kindjes in Teteringen. Désiré, haar taalmaatje, zit ook aan tafel.

 

FOTO: JILLE ZUIDEMA

FOTO: LIESBETH DE JONG

 

Waarom een taalmaatje? “Eerst sprak ik alleen Engels. Veel mensen spreken dat, dus dat was makkelijk. Maar… ik bleef me een toerist voelen, een buitenstaander”, zegt Magdalena. Ze begon aan een LOI-cursus Nederlands. Daar zat ze dan, thuis. Zonder contact of gewone gesprekken met Nederlanders. Praten durfde ze nog steeds niet. Daarom meldde zij zich bij Het Gilde en kreeg Désiré toegewezen. Het wekelijkse contact was goed voor haar. Er werd over van alles gepraat. Nu ging het wel! Samen werd er veel op uitspraak geoefend. Onderwerpen uit de krant, over Breda, geschiedenis en de verkiezingen werden besproken. Ieder met zijn eigen mening, prima! Ze deed het ook voor haar kinderen. Die moeten al wat Nederlands kennen als zij naar school gaan. Zodat ze beter praten dan zij in het begin.

Désiré vertelt: “Het was leuk om een Poolse deelnemer te hebben. Ik houd van hun cultuur. Vroeger heb ik 10 jaar in Tsjechië gewerkt. Magdalena is een slimme vrouw. We hebben altijd fijne gesprekken.” Hij is ook coördinator bij het Taalmaatjesgilde. Hij vindt het leuk om taalcontact te hebben en dingen te regelen. Er zijn ongeveer 70 deelnemers en 70 taalmaatjes. Het Gilde kan altijd nieuwe taalmaatjes gebruiken. Désiré zegt enthousiast: “Er zijn nu ook een paar jongere taalmaatjes, bijna klaar met het vwo. Ze doen het maar voor even. Via zo’n taalmaatje kwam een vluchteling bij zijn vriendengroep. Die hielpen hem met de aanmelding voor een studie. Dat taalmaatje heeft hem dus de weg gewezen.”

In Polen was Magdalena lerares geschiedenis. Nu is ze 2 zaterdagen per maand vrijwilliger. Geeft les in Pools en cultuur op de Poolse school. Ze doet het graag. Ook gaat zij haar LOI-opleiding afmaken. Haar man start binnenkort ook met een taalmaatje. Het fijne van Taalmaatjes is dat er echt op maat wordt gewerkt!

Gerelateerde vragen: Bij Taalmaatjes staat de deelnemer centraal