Goede zorg doen we samen

Begeleiding voor ouders met kinderen

Careyn_2-Jille_Zuidema_345_200_s_c1

Van kleins af aan dacht zij een juf of zuster te worden. Het laatste is het dus geworden. Voordat ze met de jeugd ging werken, werkte ze eerst 7 jaar in de ouderenzorg. Nu voelt zij zich als een vis in het water.

FOTO: JILLE ZUIDEMA
AUTEUR: ESTHER ELSHOF

Haar wens om in de wijk te werken is uitgekomen. “Breda-Noord is echt mijn wijkje geworden.” Ze begeleidt ouders met kinderen van 0 tot 4 jaar. Ze kijkt naar gezondheid, opvoeding, thuissituatie en verzorging. Vanuit de gemeente krijgt ze bericht als er weer een baby is geboren. Dan regelt ze snel een eerste huisbezoek. Kitty: “Ik vertel wat we doen en vraag wat ze nodig hebben. Welke vragen ze hebben. Ik werk echt samen met het gezin en ga zoveel mogelijk uit van hun vragen. Maar we geven ook advies. Zoals dat wanneer er een tandje doorkomt, je dat al moet poetsen.”

Kitty volgt zo’n 20 gezinnen per week. Ze heeft in totaal 400 kinderen waar zij verantwoordelijk voor is. Een project van haar is ‘Peuter Power’. Het programma is bedoeld voor kinderen tussen de 2 en 4 jaar met overgewicht. De ouders van de kinderen werken samen met een fysiotherapeut, een diëtiste en een jeugdverpleegkundige. Gezamenlijk wordt er gewerkt aan een gezonder gewicht voor de kinderen. Het programma loopt ondertussen al in Breda-Noord.

Kitty: “Met de meeste kinderen gaat het gelukkig helemaal goed. Is dit niet het geval, dan bespreken we dat in het team. We kunnen dan de hulp inroepen van bijvoorbeeld CJG Breda. Voor kinderen met een beperking van MEE. Of, in uiterste gevallen, het advies van het Algemeen Meldpunt Kindermishandeling. Gelukkig komt dit laatste bijna niet voor. Het leukste van mijn beroep is het contact met veel verschillende mensen. En ik vind alleen werken ook prima. Als het nodig is, kan ik terugvallen op mijn team, waarin ook artsen en assistenten zitten.

Kijk voor meer informatie op:
www.careyn.nl