Goede zorg doen we samen


Inspiratiebus Breda

De inspiratiebus

 

Techniek en innovatie als oplossing voor dagelijkse problemen

De Inspiratiebus laat mogelijkheden zien aan inwoners, mantelzorgers en zorgprofessionals

Hoe kan techniek en digitalisering een oplossing bieden voor alledaagse problemen? De Bredase Inspiratiebus geeft het antwoord. Inwoners, zorgverleners en mantelzorgers kunnen vanaf deze maand terecht in de nieuwe bus om informatie te krijgen over nieuwe technologische middelen, materialen te lenen of ondersteuning te krijgen bij installatie en gebruik. De Inspiratiebus is een initiatief van Amarant, Avans Hogeschool/GET-lab, gemeente Breda, Nieuwe Veste, Surplus, Thebe en Zorg voor elkaar Breda. Zij hebben de handen ineen geslagen om mensen kennis te laten maken met allerlei nieuwe snufjes en ontwikkelingen die het leven aangenamer kunnen maken. Voor inwoners betekent dat langer zelfstandig kunnen functioneren en het heft in eigen handen kunnen houden. Zorgprofessionals krijgen ideeën aangereikt hoe technologie ingezet kan worden om de kwaliteit en veiligheid van zorg verder te verbeteren en tegelijkertijd de werkdruk te verminderen.

Oplossing voor problemen nu of in de toekomst

Genieten van het leven. Zo lang mogelijk. Dat is wat iedereen voor zich ziet. Maar hoe dat moet als het allemaal niet meer zo makkelijk gaat, daar denken we nog niet vaak over na. Om mensen nu al na te laten denken over de toekomst is de Inspiratiebus ontwikkeld. In de Inspiratiebus kan men kennis maken met praktische technologie voor alledag. Er zijn handige middelen te vinden om veilig en comfortabel te leven en wonen. Nu en in de toekomst.

De inzet van technologie bij mensen thuis, maar ook in instellingen kan ertoe leiden dat de werkdruk van zorgprofessionals verlaagt wordt zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van zorg. Het is daarom van belang ook zorgprofessionals te laten zien hoe techniek hen kan helpen het werk te verlichten of leuker te maken. Daarom gaat de bus ook bij zorginstellingen langs.

 

Praktisch en toegankelijk

Het aanbod in de bus is toegankelijk voor iedereen. Middelen die in de bus te zien zijn bieden een oplossing voor een concreet probleem, er wordt voldoende ondersteuning geboden bij installatie en gebruik, ze zijn gebruiksvriendelijk én betaalbaar. Enkele voorbeelden: een automatische vloerreiniger; een beveiliging bij het koken waardoor bij rook of walm het fornuis automatisch uitschakelt; een lichtsnoer met sensor waardoor het licht gaat branden als je langs loopt om vallen te voorkomen; een pillendoosje met een alarmpje; een bril waarmee je je ogen handig kunt druppelen; een videodeurbel; een belevenistafel om spelletjes te doen.

 

Aan ieder thema aan te passen

De bus is flexibel ingericht. Hierdoor is het mogelijk de inhoud van de bus aan te passen aan een thema. Op dit moment zijn dat de thema’s wonen (waarbij veilig en comfortabel wonen, wonen met dementie of wonen in je eentje centraal staan), huishouden / dagelijkse activiteiten en zorg.

 

Meer informatie?

In eerste instantie wordt de bus ingezet door de partnerorganisaties. Bijvoorbeeld bij bijeenkomsten van Wonen met Gemak. Op termijn kunnen ook andere organisaties gebruik maken van de Inspiratiebus. De bus is voorzien van een luifel zodat ook buiten de bus informatie gegeven kan worden. Dit speciaal voor mensen die vanwege een beperking de bus niet kunnen betreden.