Wonen

Hoe regel je aanpassingen aan je woning zodat je bij ziekte, een beperking of als je ouder wordt thuis kunt blijven wonen? Heb je daar altijd een Wmo indicatie voor nodig? Of als je wilt verhuizen: hoe kom je aan een geschikte woning en wanneer kan dat? Veel kun je zelf regelen. Maar dan moet je wel weten waar je terecht kunt en hoe het werkt. Wij denken graag met je mee.

Vragen en Antwoorden

Vraag en antwoord

Waar kan ik terecht met vragen over afval, grofvuil en zwerfvuil?

  • De verschillende soorten containers van De Gemeente Breda vind je op hun website.
  • De afvalkalender laat zien wanneer huisvuil wordt opgehaald.
  • Grofvuil kun je zelf weg brengen of laten ophalen.
  • Heb je last van zwerfvuil, stank en geluidsoverlast? Dit kun je melden bij het meldpunt van de Gemeente Breda.
  • Huur je een woning en heb je een klacht? Dan kun je dit melden bij de woningcorporatie.

Wil je liever iemand spreken en/of zien? Je kunt altijd contact met ons opnemen of naar een spreekuur of wijkcentrum bij jou in de buurt gaan.

Lees meer
Vraag en antwoord

Hoe kan ik in mijn woning blijven wonen met een beperking of als ik ouder word?

Wat als je in je woning wilt blijven wonen, maar de woning niet meer voldoet aan wat jij nodig hebt? Bijvoorbeeld omdat je slechter ter been wordt. Soms is er nog van alles mogelijk, bijvoorbeeld door een aanpassing aan je woning.

 

  • Wonen met Gemak kan een woonscan uitvoeren bij je thuis: een woonadviseur loopt dan met jou door jouw woning. Hij geeft advies over obstakels in en om je huis.
  • Samen met wijkbewoners organiseert Zorg voor elkaar Breda een serie gespreksbijeenkomsten. Elk jaar doen we dat in drie wijken. De gespreksthema’s worden vastgesteld door wijkbewoners. De bijeenkomsten worden verzorgd door Bredaase deskundigen. Check de website voor meer informatie over de bijeenkomsten.
  • Wil je liever iemand van Zorg voor elkaar Breda spreken en/of zien om te kijken wat er nog meer mogelijk is? Je kunt altijd contact met ons opnemen of naar een spreekuur of wijkcentrum bij jou in de buurt gaan.
Lees meer
Vraag en antwoord

Hoe regel ik een aanpassing in mijn woning?

Soms zijn aanpassingen in huis nodig om er zelfstandig te kunnen blijven wonen. Kleine aanpassingen zijn bijvoorbeeld een douchezitje of het verwijderen van drempels. Grotere aanpassingen zijn een traplift of een aangepast keukenblok.


Voor een aantal aanpassingen is een WMO beschikking nodig.
Neem hiervoor contact met ons op.

Samen met wijkbewoners organiseert Zorg voor elkaar Breda een serie gespreksbijeenkomsten. Elk jaar doen we dat in drie wijken. De gespreksthema’s worden vastgesteld door wijkbewoners. De bijeenkomsten worden verzorgd door Bredaase deskundigen. Check de website voor meer informatie over de bijeenkomsten.

Wil je liever iemand spreken en/of zien? Je kunt altijd contact met ons opnemen of naar een spreekuur of wijkcentrum bij jou in de buurt gaan.

Lees meer
Vraag en antwoord

Wie helpt met klusjes in mijn woning en/of tuin?

Wil je graag zelf klussen in je woning en/of tuin? Op de website klustips.nl staan tips. Vraag jezelf eerst af wat je wel nog zelf kunt doen.

Voor wat er niet lukt:

Lees meer
Vraag en antwoord

Wie kan mij helpen met mijn huishouden?

Vraag jezelf eerst af wat je wel nog zelf kunt doen. Voor wat er niet lukt:

  • Vraag aan familie, vrienden of kennissen of zij je kunnen helpen.
  • Particuliere huishoudelijke hulp kan ook een goede oplossing zijn.
  • Op de Hulpmiddelenwijzer staan tips waarmee je het huishouden makkelijker maakt.
  • Op de website van de gemeente Breda vind je meer tips en handige linkjes.
  • Wil je liever iemand spreken en/of zien om te kijken wat er nog meer mogelijk is? Je kunt altijd contact met ons opnemen of naar een spreekuur of wijkcentrum bij jou in de buurt gaan.
Lees meer
Vraag en antwoord

Hoe schrijf ik me in voor een verpleeghuis?

Als je niet meer zelfstandig kunt wonen, kom je misschien in aanmerking voor een verpleeghuis. Maar wellicht zijn er ook andere mogelijkheden.

 

  • Voor een verpleegtehuis heb je een Wlz-indicatie nodig. Deze kun jij (of je huisarts) aanvragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).
  • Heb je een Wlz-indicatie? Dan krijgt het zorgkantoor in jouw regio hiervan bericht. In de regio Breda is dit het CZ Zorgkantoor. Zij nemen contact met je op en helpen om de zorg te regelen en te kijken wat het beste bij je past.
  • Klik hier voor een overzicht van de verpleeghuizen in Breda. Selecteer een wijk voor verpleeghuizen bij jou in de buurt.
  • Wil je liever iemand spreken en/of zien? Als je er niet zelf uitkomt of om met ons te kijken wat er nog meer mogelijk is. Je kunt altijd contact met ons opnemen of naar een spreekuur of wijkcentrum bij jou in de buurt gaan.
Lees meer

Verhalen

Ik wil heel graag op mezelf gaan wonen

Ik wil heel graag op mezelf gaan wonen, maar had geen idee hoe ik dat moest regelen. Bij Zorg voor elkaar Breda hoorde ik dat ik me in ieder geval moet inschrijven bij Klik voor Wonen. Dat heb ik meteen gedaan.

– Pleun