'Ik wist niet meer hoe ik mezelf moest kleden en douchen'

Jessica (49) kampt met depressie en knuffelt katten bij de Toffe Katert, een dagbesteding met sjieke poezen en toffe katers. Ze voelt zich hier helemaal thuis en is een dagdeel van haar week op deze warme gastvrije plek waar de cappuccino voor haar klaar staat.

Depressie
Jessica kwam 2,5 jaar geleden in een diepe depressie terecht. Dat had ze totaal niet zien aankomen. “Ik crashte van de ene op de andere dag. En kon helemaal niets meer. Alleen in kleermakerszit op mijn houten vloer zitten en stuurloos voor me uit staren. Ik wist niet meer hoe ik me moest kleden en douchen. Laat staan voor mezelf koken.”

Hulp van vrienden
Jessica woont alleen en is die eerste maand vooral door haar vriendengroep opgevangen. Zo zorgden ze voor avondeten. Tot iedereen tegelijkertijd vakantieplannen had voor de zomervakantie. Toen bleek dat er meer ondersteuning nodig was. “Ik ben twee maanden bij het centrum Veerkracht en Stabiliteit geweest. Met behulp van medicijnen, veel sporten en een gestructureerd dagprogramma ben ik weer opgekrabbeld. Ik leerde bijvoorbeeld om weer boodschappen te doen en te koken. Ik dacht dat ik genezen was tot ik na een half jaar een grote terugval kreeg.” Ook nu vindt Jessica het weer moeilijk om voor zichzelf te zorgen. Koken, boodschappen doen, aankleden, het lukt niet. Ze gaat op zoek naar de juiste combinatie van medicijnen. Maar niets helpt. Ze blijft schommelen tussen ups en downs.

Zorg voor elkaar Breda
In overleg met haar verpleegkundige specialist van GGZ, neemt Jessica contact op met Zorg voor Elkaar Breda om hulp aan huis aan te vragen voor persoonlijke zorg. “Ik had hulp nodig bij het kiezen van kleding, een duwtje om in de douche te stappen en wilde samen met iemand boodschappen doen.” Haar vraag wordt doorgestuurd naar de afdeling Wmo van de gemeente, waar ze even moet wachten tot het in behandeling genomen kan worden.

Sjieke poezen en toffe katers
“Ik kwam tijdens een wandeling langs de Ginnekenweg de Toffe Katert tegen, een leuke plek voor dagbesteding. Knuffelen met katten helpt me om me beter te voelen. Wat een leuke plek. Ik heb om een kennismakingsgesprek gevraagd en voelde me hier meteen thuis. De warmte en gastvrijheid die de twee bevlogen eigenaren uitstralen, zijn uitnodigend. Het ging op dat moment wat beter met me. Hierdoor veranderde mijn behoefte aan ondersteuning. Ik wilde hier graag dagbesteding doen.”

Aanvraag omzetten
Jessica vraagt bij Zorg voor elkaar Breda om haar lopende Wmo aanvraag om te zetten van zorg aan huis naar dagbesteding. In overleg met de gemeente kan dit, waardoor ze op korte termijn bij de Toffe Katert terecht kan. “Ik begon met twee dagdelen per week. Ik vond er een luisterend oor, lekkere cappuccino en een kast vol materialen om creatief bezig te zijn. En contact met mensen die ongeveer hetzelfde meemaken als ik. Dat is heel fijn.”

Structuur en een luisterend oor
Het heeft haar veel gebracht. “Deze plek voelt als een huiskamer waar je helemaal jezelf mag zijn. Ze stellen de juiste vragen en houden je lekker bezig. En ook als je er even helemaal doorheen zit, zijn ze er voor een luisterend oor en mag ze aanschuiven bij de lunch. Er wordt hier ook gekookt en dat was voor mij een uitkomst als ik in een down zat. Ik kan dan ook een avondmaaltijd kopen, die ik in kan vriezen. Ook is het gezellig om contact te hebben met de andere gasten. Heel fijn om zo ook structuur in de week te houden.”

Meer stabiel
Jessica schommelt niet meer zo tussen ups en downs als de afgelopen jaren. “Ik voel me nu meer stabiel. Het blijft natuurlijk altijd spannend of er niet weer een terugval volgt. Daarom ga ik voorlopig voor mijn structuur en aansluiting nog een dagdeel naar de Toffe Katert. Ik ben blij dat ik zelf het initiatief heb genomen om deze dagbesteding in gang te zetten.”