Als iemand naar de kapper gaat, dan wacht ik gewoon
Zorg voor elkaar Breda bestaat voor een deel uit vrijwilligers. Zoals Henk die je als vrijwilliger van Automaatje tegen een kleine vergoeding overal naartoe brengt. Met zijn eigen auto.
Hij doet dit werk al jaren met heel veel plezier en vertelt: ”Ik kom uit Den Haag, maar woon al 30 jaar in Breda. Ik vind het gemoedelijk hier. En ik houd van auto rijden. Voor mijn pensioen was ik chauffeur bij defensie. Toen ik met pensioen ging, kreeg ik briefjes van de gemeente. Over wat er allemaal te doen was voor ouderen. Ik meldde me aan voor het OV, het openbaar vervoer. Dan krijg je een tour door de stad. Je leert dan hoe je met het openbaar vervoer kunt reizen. Daar zag ik voor het eerst iets over AutoMaatje. Ik meldde me aan en kon meteen aan de slag. Ik rijd 5 dagen per week. En soms wel 6 of 7 dagen. Mijn vrouw zegt: ‘je moet doen wat je leuk vindt’. Zij is er aan gewend dat ik veel weg ben. Zij werkt zelf ook nog.”
Het normale tarief is 30 cent per kilometer. Heb je een BredaPas? Dan kost het maar 15 cent per kilometer. Over de ritprijs vertelt Henk: “Klanten betalen mij niet voor de uren, alleen voor de kilometers. Als iemand bijvoorbeeld naar de kapper gaat, dan wacht ik gewoon.”
Meer dan wegbrengen en ophalen
Henk vervolgt: ”Ik breng mensen overal naar toe. Naar de fysiotherapeut, de zorgboerderij of naar familie. Zelfs als die familie in Amstelveen woont. En natuurlijk ook naar het ziekenhuis. Ik zet eerst de klant af en parkeer dan mijn auto. Daarna breng ik mijn klant naar de polikliniek. Verder ga ik niet, want dat is niet mijn taak. Het is dus meer dan alleen wegbrengen en ophalen dan wat de deeltaxi doet.”
Geen boodschappenman
Henk vertelt: ”In de coronatijd deed ik vaak boodschappen voor klanten. Ze schreven dan op hun briefje: ‘Een pak melk moet blauw met wit zijn, met MELK erop’. Oudere mensen zijn erg merkvast. Dat was echt heel lastig voor me. Ook ging ik voor klanten naar de Voedselbank. Met een kaart en een briefje haalde ik dan eten op. Daar hoorde en zag ik veel trieste dingen.” Weer lachend zegt hij: “Ik help graag mensen, maar boodschappen doe ik niet meer.”
Uit het isolement
“Stel dat je zelf geen boodschappen meer kunt doen. En bijna de deur niet meer uit komt. Dan kom je buiten de maatschappij te staan. Met AutoMaatje word je uit je isolement gehaald.” Henks enthousiasme werkt aanstekelijk. Hij kan uren over dit mooie werk praten.
Meer weten?
Ben je zelf niet meer zo mobiel en heb je vervoer nodig? Dan kun je misschien wel gebruik maken van AutoMaatje. Bel dan met Zorg voor elkaar Breda. De medewerker kan je vertellen of je hiervoor in aanmerking komt. Je vindt ook meer informatie op AutoMaatje.