Goede zorg doen we samen

“Zolang ik het leuk vind, ga ik door”

A._Judoleraar-Jille_Zuidema_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: ESTHER ELSHOF

Het is bijna niet te geloven. Meneer van der Heijden geeft nog 20 uur per week judoles. Ter vergelijking: een fulltime leerkracht in het middelbaar onderwijs heeft ook 20 lesuren. Hij doet het met veel plezier. Behalve op vrijdag is hij elke avond op de judomat te vinden.

Werken

Meneer van der Heijden zegt: “Ik heb wel wat in moeten leveren. Mijn spierkracht en soepelheid zijn wat afgenomen. Ook til ik geen zware mensen meer op. Maar kinderen zijn geen probleem. Ik werk al heel mijn leven in dit vak. Na het CIOS ben ik meteen gaan werken op de Levensschool. Daar zaten de ‘drop-outs’. Kinderen die gestopt zijn met school. Een hele uitdaging, maar ik vond het heerlijk om te doen. Ik klom op tot directeur. Maar dat was niets voor mij. Laat mij maar lesgeven. Ik leerde mijn vrouw kennen en samen startten we een sportschool. Helaas is mijn vrouw er niet meer. Maar de sportschool bestaat nog!”

Hij kan veel leuke verhalen vertellen. Over wat hij heeft meegemaakt. Zo werd hij eens benaderd door een groep bakkers. Of hij, voordat hun werk begon, judoles wilde geven. ’s Nachts, van 3 tot 4 uur! Hij deed het. Een voordeel van veel werken, is dat je vakantiegevoel vergroot. In de zomer liggen de judolessen 6 weken stil. Ook dat is lekker. Om weer even bij te tanken. Verder heeft hij nog een grote hond, vogels, woestijnratjes en konijnen. Een actieve man.

Het geheim van ouder worden

Meneer van der Heijden gaat verder: “Dat ik nog zo fit ben is een geluk. Maar, ik wérk er ook aan. Elke ochtend als ik wakker wordt, doe ik mijn oefeningen. Een kwartier. Ik loop veel met de hond en verzorg mijn dieren. Ik ben ervan overtuigd dat regelmaat helpt. Ik ga naar bed, sta op en eet op dezelfde tijden. De judolessen vind ik nog altijd heel leuk om te doen. Je komt er ook door onder de mensen. Dat houd je jong.”

Kijk voor meer informatie op www.sportschoolvanderheijden.nl