Vanwege het coronavirus zijn onze locaties gesloten. Toch doen wij er alles aan om zorg en ondersteuning te blijven bieden.
U kunt nog steeds met al uw vragen bij ons terecht via 076 525 15 15 of samen@zorgvoorelkaarbreda.nl. Klik hier voor meer informatie.

Goede zorg doen we samen

Word geen slachtoffer van cybercrime!

Digitale_Buurt_Ambassadeur-Anton_Verbeek_02_345_200_s_c1
FOTO: ANTON VERBEEK  TEKST: JOYCE NELSON

Erwin Piersma (59) is Digitale Buurtambassadeur. Hij vertelt: “Ik ben zelfstandig ondernemer. Ik help bedrijven vooral met veranderingen tot stand te brengen. Vorig jaar zag ik een uitzending van ‘Opgelicht’ op de tv. Daar zag ik een oproep voor de opleiding Digitale Buurtambassadeur. Ik reageerde.”

Wat doet een Digitale Buurtambassadeur?

Erwin vertelt verder: “Na mijn reactie begon ik aan de opleiding. In totaal 4 avonden van 90 minuten. In een groep van ongeveer 25 mensen. Wij kregen veel informatie over verschillende soorten van oplichting via internet. En de mogelijkheden om dit te voorkomen. Belangrijk is dat wij mensen bewust proberen te maken. Over de gevaren van computercriminaliteit. Ieder doet dat in zijn eigen omgeving. En op zijn eigen manier. Ik heb laatst in mijn woonomgeving (Teteringen) een bijeenkomst georganiseerd. Die was druk bezocht. Er waren veel ouderen. Er was ook een politieman aanwezig om informatie te geven.”

Bereiken van doelgroepen

Erwin vervolgt: ”Iedereen kan te maken krijgen met cybercrime. Verschillende groepen mensen moeten op een geschikte manier benaderd worden. Jongeren proberen wij vooral via scholen te bereiken. Wij zijn nu met ongeveer 20 ambassadeurs. Regelmatig komen wij samen om met elkaar te praten. Over wie wat doet en hoe het werkt. Het werkt als een olievlek. Je begint in je eigen omgeving. Je gezin en andere mensen in je buurt. Zij geven het ook weer door aan anderen. Daardoor wordt de groep van bewuste mensen steeds groter. Zij weten wat de risico’s zijn. En ze kennen de manieren om cybercrime te voorkomen.”

Erwin besluit met: “Het vergroten van de digitale weerbaarheid. Dat is waar dit vrijwilligerswerk zich op richt. Dit vind ik een vorm van zorg voor elkaar. Zelf leer ik er ook veel van.”