Goede zorg doen we samen

Woonvoorziening De Vliet, uitdagende werkplek

A._Vrijwilliger_De_Vliet-Jille_Zuidema_A3_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: GERDA PRINS

Na 45 jaar als stratenmaker te hebben gewerkt, wordt Johan afgekeurd. Zijn re-integratiebureau stelt hem voor vrijwilliger in de Vliet te worden. Nou, daar moet hij toch echt wel even over nadenken. Hij vertelt: “Door altijd op straat te zijn, heb ik wel veel mensenkennis opgedaan. Ik doorzie iemand snel. Maar ik had nooit eerder contact met verslaafden.”

Grote vrijheid

Toch waagt Johan de stap. Al snel voelt hij zich als een vis in het water. Hij vertelt: “Ik kan hier doen en laten wat ik wil. Wel heb ik een aantal vaste taken.” Zo controleert hij wekelijks de waterleidingen. Ter voorkoming van besmetting met legionella. Daar geldt een streng protocol voor. Dat voert Johan dus uit. Ook controleert hij de filters van de wasmachines en drogers. Hij vervolgt: “Maar ik ben er vooral om een praatje te maken met de bewoners. Dingen met ze te ondernemen. Als ik er ben, speel ik altijd een potje biljart met hen. Soms ben ik ook hun spreekbuis. Zo hoorde ik dat ze graag een nieuw biljart wilden. Ik ben daarmee naar de manager gegaan. Uiteindelijk mocht ik 3 nieuwe biljarts uitzoeken. Én 4 nieuwe fietsen. In het voorjaar trek ik er met bewoners op uit.”

De juiste toon

Johan vindt het leuk, afwisselend en uitdagend werk. Bewoners aan de gang krijgen is zijn grootse uitdaging. Hij vertelt: “Zo zijn ze vol plannen. Maar als puntje bij paaltje komt? Dan kan het zomaar zijn dat iedereen het af laat weten. Dan is het mijn taak het een volgende keer toch weer te proberen.”

Dat Johan daarbij de juiste toon weet te treffen, maakt hem tot een gouden vrijwilliger. “We worden altijd vrolijk als jij binnenkomt,” krijgt hij vaak te horen. Zowel van de bewoners als van het personeel. Een groter compliment kun je hem niet maken!

Kijk voor meer informatie op: www.ikwilmeedoen.nl

Gerelateerde vragen: Woonvoorziening De Vliet, uitdagende werkplek