Goede zorg doen we samen

Woningen in Bavel

BSCV-Hans-Marijnissen-Moulham_345_200_s_c1
FOTO: MOULHAM AL BOUSHI  TEKST: ESTHER ELSHOF

Samen met Hans (56 jaar) en nog 3 anderen vormen zij een bestuur. Van de BSCV. Een moeilijke afkorting. BSCV is een vereniging. Ontstaan omdat weinig starters uit Bavel een woning konden vinden. Om te voorkomen dat deze uit het dorp moet vertrekken. De vereniging vormt een platform om met de gemeente te praten.

Gezellig dorp

Hans vertelt: ”Bavel is een heel gezellig dorp. Er zijn veel vrijwilligers. Onder hen ook veel jongeren. We willen niet dat de jongeren vertrekken. Daarom zijn we begonnen met de gemeente Breda te praten. En hebben we de vereniging opgericht. Omdat er weinig seniorenwoningen zijn, laten we ook senioren toe.”

Hoe werkt het?

Wout legt uit hoe het werkt. “Starters en senioren kunnen lid worden van de vereniging. Zij betalen dan 25 euro. Van dat geld betalen we de onkosten. We laten ze een vragenlijst invullen. Wat zijn hun behoeftes op woongebied? Dat brengen we vervolgens in kaart. Daarna gaan we met de gemeente praten. Wij weten wat de mensen uit Bavel willen.”

CPO

Hij vervolgt: ”Als de gemeente grond heeft om te bouwen, zijn we erbij. Uit onze ledenlijst selecteren wij woningzoekers. Zij vormen een groep. Dit heet een CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap). Deze koopt de grond. De CPO gaat op zoek naar een architect en een bouwer, een aannemer. Wij helpen met het proces. We hebben een stappenplan wat zij kunnen volgen.”

Meedoen?

In Nieuw Wolfslaar zijn zo al 22 woningen gebouwd. Op de wachtlijst staan nu zo’n 40 starters en 30 senioren. Woon je in Bavel en wil je ook meedoen? Schrijf je dan in op de site. Hoe meer leden, hoe sterker de vereniging is in het onderhandelen. Ook grondeigenaren kunnen zich melden. Tenminste als ze hun grond willen verkopen.

Kijk voor meer informatie op www.bscv.nl