Goede zorg doen we samen

We hebben hier een uniek project

Koetshuis-Mike_Morrell_345_200_s_c1
FOTO: MIKE MORRELL  TEKST: ELSTHER ELSHOF

Biniam zegt hierover: ”In Eritrea kun je naar school of naar het leger. Ik was ziek en kon niet naar school. Dan moest ik dus naar het leger. Dat wilde ik echt niet. Ik besloot te vertrekken. Te voet.” Na wat omzwervingen kwam hij 3 jaar geleden in Nederland. Omdat hij toen 15 jaar was, werd hij opgevangen door Jeugdzorg.

Opvoeden

Inmiddels is hij 18 jaar. En woont hij in ‘T Koetshuis in Bavel. Winnifred is daar de projectmanager. Zij zegt trots: “Wij hebben hier een uniek project. Wij vangen de ex-AMV’ers op als ze 18 jaar zijn. AMV staat voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Ze zijn dan wel volwassen volgens de wet, maar nog heel jong. In een vreemd land met een andere cultuur. En ze spreken nog niet goed Nederlands. Wij zorgen ervoor dat allerlei zaken geregeld worden. Zoals geld, school of werk, huisvesting. Een netwerk hebben ze niet. Daarom zijn wij hun tijdelijke familie. Ik ben ervan overtuigd dat dit project werkt. We leveren goed geïntegreerde burgers af.”

Fatima studeert aan de Avans Hogeschool. Vorig jaar heeft ze een jaar stage gelopen in ‘T Koetshuis. Nu heeft ze er een bijbaan. Fatima vertelt: “Net als veel mensen had ik een vooroordeel over asielzoekers. Hier verdween dat. Ik leerde de mens achter de vluchteling kennen. Het zijn leuke jongens en meiden. Die het ook alleen maar goed willen hebben. Als ze uit school komen, zorgen wij voor een kop thee. Ze kunnen terecht voor een goed gesprek.” Winnifred vult aan: “Elke bewoner heeft een buddy. Ook wordt hier in een lokaal extra Nederlandse les gegeven. We hebben projecten. Zoals het sportproject. Bij PCP voetbalt al een Eritrees team. Hopelijk gaat dat in de toekomst nog mengen.”

Toekomst

Biniam zit inmiddels op de praktijkschool in Breda. En werkt bij McDonalds. Zijn grote wens is om daar later manager te worden. Hij heeft geluk. Zijn vader en moeder komen in september ook over. Hij gaat dan bij zijn ouders wonen.

Kijk voor meer informatie op www.wmoradar.nl