Goede zorg doen we samen

Wat is er mooier dan mensen blij maken?

A._Riksjapiloten-Jille_Zuidema_A3_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: ESTHER ELSHOF

De riksja’s zijn gekocht door Zorg voor elkaar Breda. Om kwetsbare mensen en mensen die zorg nodig hebben, een leuk uitstapje te geven. Jan en Johan zijn 2 van de op dit moment 8 piloten. Ze fietsen het hele jaar door met de riksja’s. De klant bepaalt waar de rit naar toe gaat. Dat kan naar het bos zijn, naar de stad of naar de kinderboerderij. Een andere bestemming is natuurlijk ook mogelijk.

Herinneringen ophalen

Het idee komt uit Denemarken. Zo’n uitstapje is het gezelligst als je met zijn tweeën in de riksja zit. Dan kun je de rit naast elkaar beleven. Jan vertelt: ”Zo ben ik met een mevrouw door de stad gereden. Ze was zo enthousiast. ‘Hier liep ik vroeger ook’ en ‘Hier heb ik gewoond’. Het was een rit door herinneringen. Leuk, dáár doe je het voor.”

De riksja’s staan in de fietsenstalling aan de Oude Vest. Als je een rit hebt geboekt, word je thuis opgehaald én weer teruggebracht. De piloten fietsen dus heel wat af. Gelukkig hebben de riksja’s elektrische trapondersteuning.

Ook riksjapiloot worden?

Hiervoor is het wel handig als je een gezellige babbel hebt. Natuurlijk houd je ook van fietsen. Verder is een goede conditie belangrijk en heb je iets met ouderen. Je kunt eerst oefenen zonder klanten. Daarna met iemand erin die je kent. Zo raak je vertrouwd met het rijden. Johan zegt: ”Het is leuk vrijwilligerswerk. Wat is er nou mooier dan mensen blij maken! Ik houd van fietsen. Zo kan ik mijn hobby eens op een andere manier uitoefenen.” Voor kwetsbare mensen en hen die zorg nodig hebben, is de rit helemaal gratis. Reserveren kan via internet, of via Zorg voor elkaar Breda: (076) 525 15 00. Wil je ook riksjapiloot worden? Bel dan naar Jan Blom (06) 53 96 26 97 of naar Johan Koenders (06) 39 66 31 31

www.zorgvoorelkaarbreda.nl/Breda-op-een-riksja